ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Έτοιμοι για την μάχη της Σύρτης


Οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης οχυρώνοντας την περίμετρο και προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του Καντάφι.
Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη. Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός.

" Πιστεύουμε ότι το καθεστώς προχωρά στην οχύρωση ολόκληρης της Σύρτης, εγκαθιδρύοντας φυλάκια ελέγχου και τοποθετώντας τεθωρακισμένα σε πολλά σημεία της πόλης ", υποστήριξε ο Γκόρτνεϊ.
Στιγμιότυπα - υλικό ζωντανής κάλυψης όπως τα αποκάλεσε - με τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Καμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, μετέδωσε σήμερα, Τρίτη, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.
Ο Καμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Αλλες αναφορές από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας ΤΑΡ, κάνουν λόγο για ιδιωτικό ταξίδι, με αυτοκίνητο, του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Μούσα Κούσα, τη Δευτέρα στην Τυνησία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του, αλλά και πηγές από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή των συνόρων από όπου φέρεται να εισήλθε ο Λίβυος αξιωματούχος στη γειτονική χώρα.

Εν τω μεταξύ πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας, επιβεβαίωσε το ταξίδι, αναφέροντας πως η επίσκεψη έγινε "για προσωπικούς λόγους και ήταν ανεπίσημη ".
Πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο η πρώτη Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή 40 χωρών και διεθνών οργανισμών και στόχο την ενίσχυση της διεθνούς Συμμαχίας που επενέβη στη Λιβύη και την πραγμάτευση της μετά Καντάφι εποχής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, θα εκπροσωπηθούν στη Σύνοδο από τους υπουργούς Εξωτερικών. Παρούσα θα είναι και η Ελλάδα που θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα, αλλά και η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, στη συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμένεται να δοθεί μεταξύ 17.00 και 20.00 ώρα Ελλάδος, θα δοθούν απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον στη βορειοαφρικανική χώρα.
«Ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», διαμηνύουν την ίδια ώρα σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί στόχο αφ΄εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση από την πολιτική, και αυτή εναπόκειται στον λιβυκό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική διαδικασία που θα αρχίσει ... στο Λονδίνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Τη Δευτέρα το βράδυ, οι κ.κ. Σαρκοζί και Κάμερον είχαν συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη συνομιλία ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως η Σύνοδος «θα ενισχύσει και θα διευρύνει τον συνασπισμό των χωρών που διασφαλίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».
Αιτιολογώντας την απόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «εμπόδισε μία σφαγή», συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους.
Κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής του ομιλίας το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και τόνισε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr