ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Κυπριακό: Εξελίξεις με την προσοχή όλων στραμμένη αλλού

Την στιγμή που η προσοχή της ελλαδικής κυβέρνησης και κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα της οικονομίας και του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν διαδικασίες επίλυσής του, μέσω της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης.

Τις εξελίξεις στο ζήτημα παρουσιάζει η εφημερίδα της Κύπρου «Ο Φιλελεύθερος» στο ακόλουθο άρθρο:

Οι Αγγλοαμερικανοί ενορχηστρώνουν διεθνή διάσκεψη «βρέξει-χιονίσει»
Λευκωσία: Δύσκολη και σκληρή μάχη δίνεται στη Νέα Υόρκη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP για έξι ακόμη μήνες. Το ψήφισμα θα τεθεί μέχρι την 15η Δεκεμβρίου προς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πλην όμως όλα βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας κυρίως των Αγγλοαμερικανών.
Με «πρώτο βιολί» τους Βρετανούς, που είναι διαχρονικά οι συντάκτες του προσχεδίου του ψηφίσματος και με τη στήριξη των Αμερικανών, επιμένουν στο θέμα της πραγματοποίησης της διεθνούς διάσκεψης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στο προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο συζητείται τις τελευταίες ημέρες παρασκηνιακά μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, αναφέρεται πως μετά τη νέα τριμερή, που προγραμματίζεται να γίνει τον Ιανουάριο στο Greentree του Λογκ Άιλαντ, να προχωρήσει αμέσως μετά η διαδικασία και να πραγματοποιηθεί πολυμερής/διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό.
Η θέση αυτή, ουσιαστικά ακυρώνει ακόμη και τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, με την οποία συμφώνησαν οι Χριστόφιας και Έρογλου, ότι η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί μετά που θα επιτευχθούν συμφωνίες στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα, με επίκεντρο όμως την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι προφανές ότι διαμορφώνεται ένα μπλοκ, κυρίως από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, για την προώθηση αυτής της λογικής, που παραπέμπει στο κλείσιμο του Κυπριακού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.
Οι Ρώσοι έχουν καταθέσει αλλαγές επί του προσχεδίου. Αλλαγές που παραπέμπουν στις κυπριακές θέσεις, αλλά και στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι δηλαδή θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα οι εσωτερικές πτυχές.
Υπέρ των κυπριακών θέσεων τάσσονται και η Γαλλία και η Κίνα.
Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατά βάση συμφωνούν με τους Βρετανούς, έχουν προσθέσει στην επίμαχη παράγραφο για τη διεθνή διάσκεψη (χωρίς προϋποθέσεις) αλλά «με τη συναίνεση των δυο πλευρών».
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εξάλλου, σήμερα Παρασκευή, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια άτυπων διαβουλεύσεων, για την έκθεση Μπαν Κι Μουν.
Δύο και μισό κείμενα
Το κείμενο των Βρετανών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου, αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απηχώντας στην πεποίθηση του ΓΓ ότι μία συνολική διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί και προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οδεύοντας προς τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους δύο ηγέτες, τον Ιανουάριο του 2012 και προχωρώντας στην κατεύθυνση μιας πολυμερούς διάσκεψης, συντόμως μετά».
Το ρωσικό κείμενο διαφοροποιείται του βρετανικού, μετά την αναφορά στην κοινή συνάντηση του Ιανουαρίου, όπου γράφει ότι «με δεδομένο πως όλες οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος έχουν συμφωνηθεί και με τη συναίνεση των δύο πλευρών, προχωρώντας προς την κατεύθυνση μιας πολυμερούς διάσκεψης».
Η αμερικανική πρόταση χρησιμοποιεί όλο το βρετανικό λεκτικό της πολυμερούς διάσκεψης, προσθέτει όμως τη φράση «και με τη συναίνεση των δύο πλευρών».
πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/88589/oi-angloamerikanoi-enorchistronoun-diethni-diaskepsi-vrexei-chionisei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr