ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Κρατικοποιήσεις τραπεζών προβλέπει ο οίκος Moody’s

Εκτεταμένες κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, λόγω των υψηλών αναγκών τους για ανακεφαλαιοποίηση μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 50%. Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, λόγω της πίεσης που ασκείται στη λειτουργία του από την ύφεση της οικονομίας που γίνεται βαθύτερη και τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους του ελληνικού Δημοσίου:
«Η φερεγγυότητα, η ρευστότητα και η χρηματοπιστωτική επίδοση (του τραπεζικού συστήματος) θα παραμείνουν κάτω από μεγάλη πίεση», σημειώνει ο οίκος, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση στις συνθήκες λειτουργίας του θα συνεχισθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η μαζική έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου – που υπερβαίνει τα 50 δις. ευρώ – θα προκαλέσει, αναφέρει η ανακοίνωση, ζημιές που θα καταστήσουν τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες οικονομικά αφερέγγυες. Το «κούρεμα» 50% στα ομόλογα – μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από προβλέψεις για ζημιές από δάνεια – θα προκαλέσουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 20-30 δις. ευρώ:
«Το τεράστιο μέγεθος των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι ούτε οι μέτοχοι των τραπεζών, ούτε οι ελληνικές αρχές μπορούν να τις καλύψουν», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Κατά την άποψη του Moody’s, η ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση θα έλθει πιθανόν από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οδηγώντας τελικά σε εκτεταμένες κρατικοποιήσεις στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr