ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τι άλλο περιλαμβάνει η μέγα-αγορά της Σαουδικής Αραβίας;

Η συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, δεν περιλαμβάνει μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη F-15SΑ, τα οποία αναμένεται να βγουν από τη γραμμή παραγωγής το 2014, και τον εκσυγχρονισμό των άλλων 70 από τα 105 που υπηρετούν ήδη.

Τη χαρακτηρίσαμε ως «μέγα-αγορά» καθότι αν και το τελευταίο διάστημα τα απανωτά αμυντικά συμβόλαια που υπογράφει η χώρα ενίσχυσαν καίρια τις δυνατότητές, εντούτοις το χθεσινό των 20 δις αυξάνει εκθετικά τις επιχειρησιακές της ικανότητες, λόγω και της φύσης των οπλικών συστημάτων.



Η χθεσινή συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας ύψους 42 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 10 ετών, στην οποία θα περιλαμβάνονται πολλοί ακόμα πολλαπλασιαστές ισχύος. Και είναι τέτοια η στρατιωτική ισχύς που αποκτά το Βασίλειο των Σαουδιτών, που οι φιλο-ισραηλινοί βουλευτές στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις σοβαρές τους ανησυχίες. Η διακυβέρνηση Μπ. Ομπάμα, μάλιστα, διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι, η στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ δεν πρόκειται να περικοπεί… ενώ τόνισαν και το γεγονός ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση μεταξύ του Ισραήλ και των λοιπών χωρών του Περσικού Κόλπου έναντι της απειλής που αποτελεί το Ιράν.
Επανερχόμενοι στα της συμφωνίας, αυτή θα περιλαμβάνει ελικόπτερα, πυραύλους, ηλεκτρονικά συστήματα, μαζί με πλήρη πακέτα υποστήριξης.
Πιο συγκεκριμένα προσφέρονται 36 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache, 72 UH-60M, 12 MD-350F και 36 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης AH-6i μαζί με το πακέτο εκπαίδευσης και υποστήριξης. Επίσης, περιλαμβάνονται βλήματα αντι-ραντάρ AGM-88 HARM, βόμβες με καθοδήγηση λέιζερ JDAM μαζί με συναφή εξοπλισμό. Ακόμη, θα παραδοθούν συστήματα νυχτερινής όρασης και αεροσκάφη ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης – αν και το τελευταίο είναι πιθανότερο να αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ε-3 AWACS.


Στον τομέα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται τα ραντάρ AESA των F-15SA, 10 ατρακτίδια αναγνώρισης DB-110 Goodrich, ατρακτίδια στοχοποίησης και ναυτιλίας Sniper και Lantirn, και Ψηφιακό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου. Τέλος, στην προμήθεια θα υπάρχουν βλήματα αέρος – αέρος AIM -120C7, AIM-9X, βόμβες Paveway III, διανομείς υποπυρομαχικών, βόμβες των 500 λιβρών και AGM-84 Harpoon Block II.
Πλην των αεροσκαφών, δεν έχουν δοθεί ακόμα οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Κογκρέσο, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον τυπική διαδικασία και είναι καθαρά θέμα χρόνου να υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr