ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αμερικανική ανησυχία για ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με μεταλλαγμένα στελέχη του Η5Ν1

Την έντονη ανησυχία της αμερικανικής Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιστημόνων για τη Βιοασφάλεια (ΕΕΕΒ) έχουν προκαλέσει οι επικείμενες δημοσιεύσεις επιστημονικών πειραμάτων που έχουν κάνει Oλλανδοί και Iάπωνες ειδικοί, τροποποιώντας ο καθένας στο εργαστήριό του ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Οι νέοι τεχνητοί ιοί που δημιουργήθηκαν είναι πολύ πιο επιθετικοί, μεταδοτικοί και θανατηφόροι από τον «πρόγονό» τους. Ο ολλανδικός, μάλιστα, βρίσκεται κλειδωμένος στο υπόγειο ενός κτιρίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το οποίο δεν φυλάσσεται. Η ΕΕΕΒ εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως και «οι δύο έρευνες για το στέλεχος Η5Ν1 είναι άκρως σημαντικές από ιατρικής απόψεως. Θα ήταν χρήσιμη η δημοσίευση μόνον των σημαντικών πληροφοριών και η απόκρυψη των δυνητικά επικίνδυνων στοιχείων, τα οποία θα επέτρεπαν την αναπαραγωγή των πειραμάτων από ανθρώπους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους ιούς για βιοτρομοκρατία». Παράλληλα, αμερικανική κυβερνητική πηγή έχει μεταφέρει σε βρετανική εφημερίδα την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον, ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών που επιθυμούν να κατασκευάσουν βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτός είναι και ο λόγος που η αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή δεν επιθυμεί τη δημοσίευση της υποανάλυσης.
Ετσι, και τα δύο επιστημονικά άρθρα βρίσκονται εδώ και περίπου έναν μήνα στα συρτάρια των περιοδικών. Η ολλανδική μελέτη με τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία του νέου στελέχους έχει αποσταλεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» και η ιαπωνική στην «Nature».
«Η διαδικασία της δημοσίευσης των λεπτομερειών θα προχωρήσει ακολουθώντας την ακριβή νόμιμη και διαφανή διαδικασία. Εντούτοις, οι λεπτομέρειες θα αποσταλούν σε όλους τους αναγνωρισμένα υπεύθυνους επιστήμονες που θα τη ζητήσουν, στο πλαίσιο του θεμιτού αγώνα για βελτίωση της δημόσιας υγείας», δηλώνει ο διευθυντής σύνταξης της επιθεώρησης «Science» Μπρους Αλμπερτς.
Από την πλευρά του ο διευθυντής σύνταξης του «Nature» Φίλιπ Κάμπελς εξηγεί πως «είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΕΒ εκφράζει γραπτά τόσο έντονες επιφυλάξεις με στόχο τη διαφύλαξη του κοινού. Το κίνητρό μας είναι ξεκάθαρο και θα έχουμε εκτενείς συνομιλίες με τα στελέχη της Επιτροπής για τα όρια δημοσίευσης των επιστημονικών δεδομένων».
Ο επικεφαλής της ολλανδικής έρευνας ιολόγος Ρον Φουσιέ από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus εξηγεί πως «από τα πειράματα που πραγματοποιήσαμε σε κουνάβια – ένα ζώo που χρησιμοποιείται συχνά στα πειράματα για τη γρίπη, καθώς διαθέτει παρόμοιο αναπνευστικό σύστημα με αυτό του ανθρώπου – υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν υψηλής μεταδοτικότητας στελέχη με μερικές μόνο μεταλλάξεις».Μεταλλάξεις ιών γίνονται σε αρκετά αμερικανικά, ιαπωνικά και ευρωπαϊκά εργαστήρια, προκειμένου οι επιστήμονες να προβλέψουν πώς θα μπορούσε ένας ιός να μεταλλαχθεί στη φύση και έτσι να καταφέρουν να δημιουργήσουν το εμβόλιο που θα τον αντιμετωπίσει, πριν εξαπλωθεί στον γενικό πληθυσμό.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι διεξάγει τις μελέτες στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για την καλύτερη κατανόηση του Η5Ν1 και φυσικά με τελικό στόχο τη δημιουργία εμβολίων.
Tα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr