ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ESA: Σημαντικά διαστημικά ευρήματα


Ο δορυφόρος Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι ο αστεροειδής Lutetia είναι ένα πρωτόγονο σώμα, που έμεινε ως κατάλοιπο από την περίοδο της δημιουργίας του σύμπαντος.
Ο Lutetia πέρασε στις 10 Ιουλίου 2010 πολύ κοντά από το δορυφόρο, με ταχύτητα 54.000 χλμ/ώρα και η κοντινότερη απόσταση ήταν 3.170 χλμ. Το μήκος του έφτανε τα 130 χιλιόμετρα και πρόκειται για το μεγαλύτερο σώμα που αντίκρισε ποτέ διαστημικό σκάφος.

Οι επιστήμονες από τότε αναλύουν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν. Με βάση τις εικόνες από την κάμερα OSIRIS, η επιφάνεια του αστεροειδούς είναι ηλικίας 3,6 δισεκατομμυρίων ετών. Οι αστρονόμοι εκτιμούν την ηλικία των πλανητών, φεγγαριών και αστεροειδών χωρίς ατμόσφαιρα με βάση τους κρατήρες. Κάθε κοιλότητα στην επιφάνεια προέρχεται από κάποια σύγκρουση. Όσο πιο μεγάλη σε ηλικία είναι η επιφάνεια, τόσες περισσότερες κοιλότητες έχει υποστεί. Ορισμένα μέρη του Lutetia έχουν υποστεί βαθιές κοιλότητες, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι και πολύ μεγάλος σε ηλικία.
Τα συντρίμμια των συγκρούσεων βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειας, ως στρώμα πάχους ενός χιλιομέτρου κονιορτοποιημένων πετρωμάτων. Ο φασματογράφος VIRTIS του δορυφόρου Rosetta, αποκάλυψε ότι η σύνθεση του αστεροειδούς είναι εξαιρετικά ομοιόμορφη σε όλα τα τμήματα που εξετάστηκαν. Κι αυτό το σημείο είναι η αφετηρία του μυστηρίου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr