Σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), η Κίνα έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για όπλα και ενέργεια, οπότε και η διαπραγματευτική ισχύς της Μόσχας έναντι του Πεκίνου έχει υποβαθμιστεί.
Αιτία της αλλαγής αυτής της δυναμικής είναι το γεγονός ότι η Κίνα ενδιαφέρεται στην απόκτηση τεχνολογίας, ώστε να αναπτύξει αυτόνομα την αμυντική της βιομηχανία. Η Ρωσία από την πλευρά της δεν είναι ιδιαίτερα διατιθεμένη να δώσει τεχνολογία στην κινεζική πλευρά, ούτε να πουλήσει τα συστήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας, καθώς το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αντίστροφη μηχανική – αντιγραφή τους.
Επιπλέον, στον τομέα της ενέργειας, η Κίνα έχει διαφοροποιήσει τις πηγές της, καθώς πλέον εισάγει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, την Ανγκόλα, το Ιράν και το Ομάν.
Η νέα δυναμική των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε ζητήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέλιξή τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αν και οι δύο πλευρές έχουν κοινή στάση σε ζητήματα όπως η λήψη μέτρων κατά της Συρίας, θεωρούμε ότι θα λειτουργήσουν άκρως ανταγωνιστικά σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς θα έχει επίπτωση και σε ζητήματα εξωτερικής εξισορρόπησης, κάτι που θα αναδείξει περισσότερο κράτη όπως είναι η Ινδία. Μέσα από αυτές τις εξισορροπιστικές τάσεις θα διαμορφωθεί και η στάση των ΗΠΑ στην Ασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου