ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΣ: Τα άρματα μάχης M1A1 Abrams είναι απαραίτητα

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει υπαναχωρήσει στο ζήτημα της παραλαβής των δωρεάν προσφερόμενων αρμάτων μάχης τύπου M1A1 Abrams από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ δεν θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου απέκλεισαν την προοπτική παραλαβής τους.
Πηγές του ΓΕΣ διευκρίνισαν ότι ακριβώς ανέφερε σε χθεσινή ανάρτηση το «defence-point.gr», ότι οι δηλώσεις του Ηλία Μόσσιαλου σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την προσπάθεια απόκτησης των αρμάτων, αφού η απάντηση που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων αφορούσε την προοπτική προμήθειας αρμάτων μάχης και όχι δωρεάν παραλαβής. Εξάλλου, η απάντηση αφορούσε δημοσιεύματα – μυθεύματα στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει τα άρματα έναντι ποσού το οποίο θα υπερέβαινε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια!

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια θα συνεχιστεί για την όσο το δυνατόν οικονομικότερη παραλαβή τους, αφού το κόστος μεταφοράς σε συνδυασμό με την υποχρέωση ασφάλισης ενός εκάστου πλοίου που θα χρησιμοποιηθεί συν τα υψηλότατα ναύλα ανά ημέρα που ισχύουν το τρέχων διάστημα στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, απαιτούν τον σε πολιτικό επίπεδο χειρισμό του θέματος για τη μείωση του κόστους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης που θα πρέπει να υποστούν, αυτό μπορεί να καθυστερήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρθηκε αρμοδίως, προτεραιότητα είναι η παραλαβή του υλικού για πολύ συγκεκριμένους επιχειρησιακούς λόγους: Όπως άλλωστε έχει αναφέρει προσφάτων και ο αρχηγός του Κλάδου, αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, σε συζητήσεις με το προσωπικό μονάδων, θα πρέπει όλες οι μονάδες τις Βορείου Ελλάδας να εξοπλιστούν με άρματα μάχης με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, κάτι που θα επιτρέψει τη μεταφορά των αρμάτων Leopard 1A5 να πάνε στα νησιά.
Αυτό θα επιτρέψει την οριστική απόσυρση των M48 MOLF το οποίο θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια στο ΓΕΣ αφού όντας 50 ετών το κόστος ανταλλακτικών για τη συντήρησή του είναι δυσβάσταχτο, ενώ και η εταιρία που έχει τροποποιήσει τον πύργο έχει ουσιαστικά κλείσει.
Στο σημείο αυτό, μετά την καταγραφή του σημερινού ρεπορτάζ, θα είχε ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε τι ακριβώς είχαμε αναφέρει στις 3 Οκτωβρίου για το θέμα:
http://www.defence-point.gr/news/?p=21728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr