ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτίθεται στην Τουρκία

Προ των ευθυνών της καλείται η Τουρκία να τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από την έκθεση για τη διεύρυνση η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, η έκθεση περιέχει σκληρές αναφορές για δύο θέματα τα οποία αφορούν την Τουρκία: Αφενός την καταδίωξη των δημοσιογράφων – ερευνητών και αφετέρου την τουρκική συμπεριφορά στο θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πρώτο ζήτημα η Τουρκία εγκαλείται, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια, για την απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δημοσιογράφων ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να λειτουργούν όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα και γενικότερα να κατοχυρωθεί και να εμπεδωθεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Στο δεύτερο θέμα η Τουρκία καλείται να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή πράξη και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει «τριβή» το οποίο θα κατέστρεφε τις καλές σχέσεις γειτονίας.
Ωστόσο, η σημασία των αναφορών στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί. Κι αυτό διότι αφενός η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ισχύ για να επιβάλλει την τήρηση των αρχών της και αφετέρου δεν αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό» όπως στο παρελθόν για πολλές χώρες, μεταξύ αυτών, στην πρώτη ενδεχομένως θέση βρίσκεται η Τουρκία, ασχέτως του αν η ερμηνεία της συμπεριφοράς της περιγράφεται με το «όσα δεν φτάνει η αλεπού»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr