ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Την ελληνική ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο φαίνεται να αναγνωρίζει το Ισραήλ με χάρτες που δημοσίευσε

Μπορεί η Ελλάδα να μην ασχολείται ουσιαστικά με το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα το κράτος του Ισραήλ έκανε πρόσφατα ένα βήμα ακόμα, ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις.





Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» σε χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ αναγνωρίζεται ως 100% η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου.



Οι συγκεκριμένοι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική κυβέρνηση από την ισραηλινή, όπου περιγράφεται η πορεία που θα έχει ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα παράγεται στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd προς την Ευρώπη.



Ο συγκεκριμένος αγωγός σύμφωνα με τα ισραηλινά σχέδια θα περνά από την ελληνική ΑΟΖ και την Ελλάδα πριν συνδεθεί με το ευρωπαϊκό δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου. Ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός θα διασχίζει την θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ χάρις στην ύπαρξη της Μεγίστης (Καστελόριζο).



Ο λόγος για τον οποίοι οι ισραηλινοί προχώρησαν σε αυτή την κίνηση είναι γιατί πολύ απλά μέσα στους επόμενους μήνες και πιο συγκεκριμένα μέσα στον Απρίλιο του 2011 θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν τελικά να εκμεταλλευτούν εμπορικά αυτό το κοίτασμα.



Με δεδομένο ότι το Ισραήλ διαθέτει και άλλα μικρότερης δυναμικότητας κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, το κοίτασμα Λεβιάθαν θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για εξαγωγές προς την Ευρώπη.



Με την κίνηση τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με τον πλέον σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και παρέχουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.



Ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις ισχυροποιούν ένα διαφαινόμενο πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή σε αυτή την φάση μίας αμερικανικής εταιρείας εξόρυξης Νoble Εnergy Ltd η οποία έχει αναλάβει δικαιώματα εξόρυξης και στο πεδίο 12 που ανήκει στην κυπριακή Δημοκρατία.



Ένα ακόμα στοιχείο που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας είναι το ενδιαφέρον και της εταιρείας Shell για τα κοιτάσματα της Κύπρου. Πάντως ήδη στη Λευκωσία, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρίας Noble Energy για επίσπευση των γεωτρήσεων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει φυσικό αέριο εντός του 2016.



Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αμερικανική εταιρεία εκτιμάται ότι στο κυπριακό πεδίο 12 βρίσκονται 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr