ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

UAV Τήλεμος

Ο υιός του ήρωα Ευρύμου (που αναφέρεται στην Οδύσσεια), Τήλεμος, που έζησε για χρόνια κοντά στους Κύκλωπες, έχοντας μαντικές ικανότητες και δυνατότητα να βλέπει πολύ μακριά, έδωσε το όνομά του στο νέο μη επανδρωμένο αερόχημα που θα κατασκευάσει η Dassault Aviation και η BAE Systems. Ο Τήλεμος μάλιστα, είχε προειδοποιήσει τον Πολύφημο για τα όσα θα του συνέβαιναν από τον Οδυσσέα. Πριν λίγες ημέρες είχαμε δημοσιεύσει τα αρχικά στοιχεία της απόφασης για συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών
http://www.defence-point.gr/news/?p=11583
Την Τρίτη 7 Ιουνίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα επιπλέον στοιχεία για το πρόγραμμα. Όπως προαναφέρθηκε η ονομασία του προγράμματος θα είναι Τήλεμος (Telemos) και το κόστος του θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα μοιραστεί ισόποσα ανάμεσα στις δύο εταιρείες.
Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν, ούτε για το κόστος ανά μονάδα. Ωστόσο, στελέχη των δύο εταιρειών δηλώνουν πως αν υπάρξουν αρχικές παραγγελίες από τα υπουργεία Άμυνας των χωρών τους, το αερόχημα θα μπορεί να είναι έτοιμο εντός της επόμενης πενταετίας.
Πιθανοί συνεργάτες στο πρόγραμμα, καθώς όλα είναι στο στάδιο των συζητήσεων, θα είναι η Rolls-Royce και Safran για τους κινητήρες και η Thales για τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο ΜΕΑ και το οποίο αναφέρθηκε στα διεθνή Μέσα, είναι το εκπέτασμα των πτερύγων, που θα φτάνει τα 28 μέτρα, με μέγιστο βάρος απογείωσης τους οκτώ τόνους. Αυτό σημαίνει ότι το Τήλεμος θα έχει και τη δυνατότητα να φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους.
Όπως τόνισαν τα στελέχη των εταιρειών, την αγορά στο συγκεκριμένο τομέα των ΜΕΑ «ελέγχει» σε μεγαλύτερο ποσοστό η General Atomics και η Israeli Aerospace Industries. Ευελπιστούν ότι θα πετύχουν μεγάλο ποσοστό εξαγωγών σε χώρες του ΝΑΤΟ, την Αυστραλία και πιθανώς σε κράτη της Μέσης Ανατολής, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από το καθεστώς ελέγχου διάδοσης της πυραυλικής τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα του ΜΕΑ Τήλεμος θα παρουσιαστεί στην αεροπορική έκθεση του Παρισιού από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr