ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Χερσαίο γίνεται το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας την κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου στη Σμύρνη και τη μετάλλαξή του σε χερσαίο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όπως προκύπτει από τη νέα δομή διοίκησης της Συμμαχίας.Η τελική εξέλιξη, παρ' ότι ακόμα δεν έχει τη σφραγίδα της Συμμαχίας, δόθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», είπε: «Ο σχεδιασμός προσέλαβε την οριστική του μορφή προς την κατεύθυνση μετατροπής της Σμύρνης σε βάση χερσαίων δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Ας είναι η εξέλιξη αυτή καλορίζικη για τη Σμύρνη».

Κατά τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, από την πλευρά τους υπήρξε αγώνας σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο για να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στη Σμύρνη, στη θέση του αεροπορικού στρατηγείου, ώστε να συνεχιστεί η προβολή της διεθνούς ταυτότητας της Σμύρνης. Αποτέλεσμα του αγώνα αυτού ήταν στη θέση του αεροπορικού στρατηγείου να έρθει το χερσαίο.


Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται διπλά επιτυχής, καθώς και το αεροπορικό στρατηγείο, που αποτελούσε μόνιμο βραχνά για την Ελλάδα, φεύγει από τη Σμύρνη και οι προσπάθειες της Τουρκίας στη θέση του να μεταφερθεί το ναυτικό στρατηγείο, που φυσικά δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ελλάδας, δεν προχώρησε.


Αναφερόμενοι οι ίδιοι κύκλοι στο θέμα της εγκατάστασης του χερσαίου στρατηγείου στην Τουρκία, έλεγαν ότι για την Ελλάδα είναι εντελώς αδιάφορο, καθώς τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τους γείτονες είναι στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα. Ιδιαίτερα στον αεροπορικό, η Τουρκία χρησιμοποιούσε το στρατηγείο της Σμύρνης για να περάσει τις εθνικές της θέσεις παρότι θεωρητικά το στρατηγείο ήταν ΝΑΤΟϊκό, άρα θα έπρεπε να κινείται εκτός των συμφερόντων της χώρας στην οποία έχει έδρα. Επιτυχία θεωρείται και το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε καν η πρόταση της Τουρκίας να μεταφερθεί στη Σμύρνη το ναυτικό στρατηγείο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα στο θέμα της ΑΟΖ.


Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, όπου θα οριστικοποιεί η νέα δομή της Συμμαχίας ώστε να εγκριθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr