ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κοινή άσκηση αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών

Το διάστημα από 6-10 Ιουνίου αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα συνασκηθούν στο πλαίσιο αεροπορικής αντιτρομοκρατικής άσκησης ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η άσκηση «Vigilant Skies 2011» θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Εναέριου Χώρου Συμβουλίου (CAI: Cooperative Airspace Initiative) που έχει αναληφθεί από το Συμβούλιο Συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NRC: NATO – Russia Council).

Το σενάριο της άσκησης είναι η πρόληψη αεροπορικής επίθεσης με τη χρήση πολιτικών αεροσκαφών όπως αυτών της 11ης Σεπτεμβρίου. Έμφαση δίδεται στην έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, με τη μετάδοση κοινής εικόνας από ραντάρ ανάμεσα στις δυο πλευρές που επιτρέπει την έγκαιρη προειδοποίηση σε και κινητοποίηση σε περίπτωση που ανακύψει πρόβλημα και γενικότερα τον καλύτερο συντονισμό στον έλεγχο του εναέριου χώρου που εκτείνεται από την αμερικανική ήπειρο μέχρι τις ακτές της Σιβηρίας στον Ειρηνικό.
Στις «παράπλευρες» ωφέλειες αυτής της συνεργασίας, εντάσσεται η μεγιστοποίηση της ασφάλειας για το επιβατικό κοινό στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, λόγω της υιοθέτησης από κοινού μέτρων ασφαλείας και διαδικασιών ώστε να αποφεύγεται – αποτρέπεται αυτή καθεαυτή η εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.
Ωστόσο, η άσκηση προορίζεται για να ασκηθούν οι δύο πλευρές στην αντιμετώπιση τέτοιων ενδεχομένων σε περίπτωση που εκδηλωθούν. Τα δύο συντονιστικά κέντρα θα βρίσκονται στη Βαρσοβία και τη Μόσχα.

Το σενάριο προβλέπει ότι στις 7 Ιουνίου ένα πολωνικό αεροσκάφος που θα παίξει το ρόλο του «επιτιθέμενου» και θα έχει απογειωθεί από την Κρακοβία, θα αλλάξει πορεία από αυτή που αναφέρει το σχέδιο πτήσης που έχει κατατεθεί, με αποτέλεσμα τον γενικό συναγερμό, αφού σε συνδυασμό με την απώλεια επικοινωνίας με τις αρχές στο έδαφος, θα αποτελεί ένδειξη ότι έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.
Πολωνικά μαχητικά θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν το αεροσκάφος, προτού αναθέσουν την αρμοδιότητα σε ρωσικά μαχητικά, αφού το αεροσκάφος θα κινείται προς τον ρωσικό εναέριο χώρο. Το σενάριο προβλέπει ότι μετά από συμπλοκή στο πιλοτήριο, οι αεροπειρατές εξουδετερώνονται, αλλά τα συστήματα πλοήγησης – ναυτιλίας έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται βοήθεια από τα ρωσικά μαχητικά ώστε το αεροσκάφος να επιστρέψει με ασφάλεια στην Πολωνία, για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλμπροκ.
Στις 8 Ιουνίου θα δοθεί νέος συναγερμός, με τουρκικό αυτή τη φορά «προβληματικό» αεροσκάφος (ξέρουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι από τέτοιες… αποκλίνουσες συμπεριφορές!) με το πρόβλημα να χειρίζονται οι Αεροπορίες Τουρκίας και Ρωσίας.
Πρόκειται για την πρώτη αντιτρομοκρατική άσκηση του τύπου που οργανώνεται ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ και θεωρείται ως ένα κομβικής σημασίας βήμα στην επίτευξη επιχειρησιακού συντονισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr