ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Μετεκλογική πολιτική κρίση στην Τουρκία

Στη δίνη πολιτικής κρίσης εισέρχεται η Τουρκία, προτού ακόμη προλάβει να αναλάβει καθήκοντα η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία προ ημερών κατέκτησε συντριπτική εκλογική νίκη με ποσοστό άνω του 49%. Κούρδοι και κεμαλιστές βουλευτές απείχαν την Τρίτη από την ορκωμοσία στην Εθνοσυνέλευση για διαφορετικούς η κάθε πλευρά λόγους. Οι βουλευτές του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος υπό την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήραν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, αλλά δεν ορκίστηκαν αντιδρώντας στην μη αποφυλάκιση δύο εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπάσκεντ, Μεχμέτ Χαμπέραλ. Οι δύο βουλευτές κρατούνται προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι βουλευτές μποϊκοτάρουν εξ ολοκλήρου τη νέα σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης ως αντίδραση της αφαίρεσης αρχικά της βουλευτικής έδρας από το ιστορικό στέλεχος των Κούρδων της Τουρκίας Χατίπ Ντίτζλε και στη συνέχεια την δικαστική απόφαση να μην αποφυλακιστούν πέντε άλλοι Κούρδοι βουλευτές που κατηγορούνται για συνεργασία με το ΡΚΚ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Συρία και στα νότια σύνορά της, όπου συγκεντρώνονται κύματα προσφύγων που προσπαθούν αν ξεφύγουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις στη γειτονική χώρα.
Χθες ορκίστηκαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σημαντικής πολιτικής κρίσης, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr