ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ελληνοκινεζικές επενδύσεις στον τομέα των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων

Το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε πριν από δύο μήνες η ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Sinovel Wind Energy Group Co Ltd. για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW καθώς και την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου αρχίζει να αποδίδει.
Συγκεκριμένα, μελετώνται διάφορες τοποθεσίες για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταξύ των οποίων περιοχές στη Β. Ελλάδα (Ροδόπη), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το αιολικό πάρκο που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Μακρόνησο.

Πρόκειται για ένα πάρκο που θα αποδίδει 200 MW και για το οποίο η εταιρεία έχει καταθέσει πρόταση από το 2009 ωστόσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί το πρόβλημα που ανακύπτει από την ανακήρυξη του νησιού ως ιστορικού τόπου, ενώ και όλα τα κτίρια και παλιά στρατόπεδα εξορίας έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Βεβαίως η πρόταση της ΔΕΗ δεν αφορά στο κομμάτι του νησιού όπου βρίσκονται τα μνημεία ωστόσο με βάση ΠΔ του 1995 υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων, σε ολόκληρο το νησί.
Η τρίτη και πιο σημαντική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών αφορά την δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα που θα κατασκευάζει ανεμογεννήτριες με κινεζική τεχνολογία. Η κινεζική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια ανεμογεννητριών.
Η κινεζική εταιρεία έχει μερίδιο παγκόσμιας αγοράς 11%, πίσω από την εταιρεία Vestas (12%) και μπροστά από παραδοσιακά ονόματα της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Η κινεζική εταιρεία ωστόσο έχει περιορισμένη παρουσία στην Ευρώπη, όπου και προφανώς επιθυμεί να αποκτήσει μία βάση εξόρμησης προκειμένου να επωφεληθεί από τη δυναμική ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς ΑΠΕ.
Η παραγωγή της νέας μονάδας δεν θα περιορίζεται στην κάλυψη των ελληνικών αναγκών αλλά και σε αυτές που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιονατολικής Ευρώπης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr