ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Διπλωματική μαεστρία του Έλληνα προέδρου στο Ισραήλ

Ξεκίνησε σήμερα η επίσημη 48ωρη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Ισραήλ, σε επιβεβαίωση της θεαματικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.
Η σημασία της επίσκεψης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, και ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν άμεση εμπλοκή στους τομείς που έχουν υλοποιήσει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ως ο φυσικός «φορέας συνολικής εποπτείας» των διμερών σχέσεων. Στον τομέα του τουρισμού 400.000 τουλάχιστον τουρίστες από το Ισραήλ που επισκέπτονταν τα τουρκικά παράλια έχουν πλέον επιλέξει τα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όσον αφορά τον Γιάννη Μανιάτη, ο ρόλος του είναι κρίσιμος στο πλαίσιο του συντονισμού στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Δυτικές αγορές.
Ο Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Έλληνας πρόεδρος, πολιτικός με παραδοσιακά θερμότατες σχέσεις με τους Παλαιστινίους στη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετία του 1980, έχει εντυπωσιάσει τους συνομιλητές του στο Ισραήλ με τον ρεαλισμό του και την κατανόηση του αυτονόητου: Ότι η ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων με το Ισραήλ δεν πρέπει να επηρεάσει κατά κανένα τρόπο τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο συνολικά.
Εντύπωση προκάλεσε στο Ισραήλ και η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Jerusalem Post» προ της άφιξής του στη χώρα, όπου οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι επιχείρησαν να τον «ξεψαχνίσουν» με δεδομένη τη στάση του στο παρελθόν απέναντι στους Παλαιστίνιους. Ο πολύπειρος Έλληνας πρόεδρος απέφυγε τις «κακοτοπιές» απαντώντας σε οχτώ από τις 16 ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Απέφυγε να απαντήσει αν η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1980 ήταν λανθασμένη, εάν η πρόοδος των σχέσεων θα συνεχιστεί σε περίπτωση αλλαγής κόμματος στην ελληνική κυβέρνηση και τέλος, ποια θα είναι η στάση στο θέμα της αναγνώρισης κρατικής παλαιστινιακής οντότητας τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, προφανώς για να μη δημιουργήσει εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα.
Στην ουσία της συνέντευξης, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν ασφαλή δίοδο προς τη Δύση, ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο έχει αλλάξει τα γεω-οικονομικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, ενώ ευχαρίστησε με τον πιο θερμό τρόπο τους Ισραηλινούς ηγέτες για τη διεθνή στήριξη που προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες διευθέτησης των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, αναφέροντας ότι πρόκειται επί της ουσίας για «συστημική κρίση του ευρώ» και πως αύριο μπορεί εύκολα στη θέση της χώρας μας να βρεθεί άλλη χώρα, άρα αποσπασματικές ενέργειες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μίλησε για το κοινό χαρακτηριστικό των δυο χωρών, την ισχυρή διασπορά που διαθέτουν και τις δυνατότητες συνεργασίες. Εν κατακλείδι, τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με ασφαλή μεταξύ τους σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr