ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ρωσία: Πως ερμηνεύεται η πώληση Yak-30 στη Συρία;


Περιπλέκεται το σκηνικό στη Συρία μετά από τη διαρροή της συμφωνία πώλησης 36 εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Yak-30 Mitten που οριστικοποιήθηκε με τη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο. Η προμήθεια θα ανέλθει σε ύψος 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την εκταμίευση της προκαταβολής από συριακής πλευράς.

Την είδηση μετέδωσε η επιχειρηματική εφημερίδα της Ρωσίας Kommersant καταγράφοντας μάλιστα και δηλώσεις ειδικών οι οποίοι μιλούν για μεγάλη επιτυχία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Το ερώτημα που ανακύπτει βεβαίως, είναι πως συσχετίζεται το συμβόλαιο αυτό με την κατάσταση ασφαλείας στο έδαφος, εάν θεωρηθεί ως δεδομένη η πρόθεση της Δύσης για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Μια ερμηνεία είναι ότι οι Ρώσοι με την κίνησή τους αυτή εμπλέκουν σκοπίμως τα συμφέροντά τους με τη χώρα, δηλαδή με το καθεστώς, σε μια απόπειρα να ενισχυθεί η αποτροπή έναντι κάθε ενδεχομένου άσκησης στρατιωτικής πίεσης. Το αν και κατά πόσον η Ρωσία θεωρεί ως ζωτικό της συμφέρον τη διατήρηση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, χωράει πολύ συζήτηση βέβαια, όπως επίσης το ποιες – αν υπάρχουν – είναι οι δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση στρατιωτικής κίνησης της Δύσης.
Εναλλακτικά, με την ενέργεια αυτή, η Ρωσία που γνωρίζει ότι τα πάντα στη διεθνή πολιτική είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, «υπερτιμά» το αντάλλαγμα που θα ζητήσει σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι το καθεστώς Άσαντ στη Συρία δεν μπορεί να επιβιώσει. Βέβαια, δεν αποκλείεται, η διαπραγμάτευση Ρωσίας-Συρίας να έχει ως περιεχόμενο και την εξασφάλιση ασύλου στην οικογένεια του Σύρου ηγέτη σε περίπτωση που η κατάσταση στο έδαφος εκτραχυνθεί επικίνδυνα, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αποκλειστικά και μόνο από στρατιωτική ενέργεια της Δύσης, σε συνεργασία ενδεχομένως με στρατεύματα χωρών του περσικού Κόλπου.
Σε τελική ανάλυση, η όποια ρωσική αντίδραση στις εξελίξεις δεν είναι απαραίτητο να εστιαστεί σε αυτό καθαυτό το «θερμό μέτωπο», αφού στην εξίσωση υπάρχει εξ ορισμού και η παράμετρος Ιράν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr