ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Φεύγοντας από Σαουδική Αραβία για Ανατολική Μεσόγειο;


Εγκαταλείπουν επενδύσεις τους στην Σαουδική Αραβία, Ισπανοί και Ιταλοί, αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν βρει δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εμπορικά βιώσιμα. Η είδηση φαίνεται να περνάει στα ψιλά, για τους μη-γνωρίζοντες αλλά είναι ενδεικτική της διαμορφούμενης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, αναφορικά με την ανακάλυψη, παραγωγή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Όταν η κρατικά ελεγχόμενη ARAMCO προσκάλεσε μεγάλες ξένες εταιρίες στην Σαουδική Αραβία για την εξερεύνηση περιοχών για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάποιος θα περίμενε τα αποτελέσματα μετά από λίγα χρόνια να δικαιώσουν τις προσπάθειες των επενδυτών.
Πράγματι, η Ιταλική ΕΝΙ και η Ισπανική REPSOL ανταποκρίθηκαν, δημιουργώντας την ΕniRepsa Gas Limited, στην πρόσκληση της Σαουδαραβικής εταιρίας και την περίοδο 2003-2004, συμφώνησαν με τους πράγματι πολύ σκληρούς όρους που έθεσε η σαουδαραβική πλευρά και έλαβαν κομμάτι από μία, όπως αποδεικνύεται, «άγευστη» πίτα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ιταλο-ισπανική κοινοπραξία εγκατέλειψε την έρευνα στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού πλέον προσανατολίζεται στην επικέντρωση σε πολύ πιο «υποσχόμενες» περιοχές, χωρίς όμως να αναφέρεται το που βρίσκονται αυτές.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου τα τελευταία έτη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εστιάζεται σε περιοχές όπως η Βραζιλία στην οποία έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις στο Ισραήλ και στην Κύπρο μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη δυναμικά. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις οδηγούν παραδοσιακές αγορές παραγωγής ενέργειας, τουλάχιστον όσον αφορά το φυσικό αέριο, στο περιθώριο αφού τόσο οι ποσότητες όσο και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος φαίνεται να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες σε περιοχές οι οποίες, καλώς ή κακώς, έχουν και ελληνικό χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr