Η καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με σκοπό να υπάρξει ευελιξία στην ελληνική στρατηγική και κατόπιν επανάληψη εντατικών διαπραγματεύσεων – υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – ώστε να καταλήξουν η Αθήνα και τα Σκόπια στην υπογραφή μίας Οριστικής Συμφωνίας που θα ρυθμίζει πλήρως τις διμερείς σχέσεις (άρα και το όνομα) ήταν το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις Ελλάδος – πΓΔΜ.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν τρεις άνθρωποι που έχουν χειριστεί το θέμα των Σκοπίων από διαφορετικές θέσεις και σε διαφορετικές περιόδους: ο κ. Ευ. Κωφός, πρώην σύμβουλος Βαλκανικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης ε.τ. κ. Αλ. Μαλλιάς και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος. Στην ομιλία του, ο κ. Κωφός τόνισε ότι η αρνητική για την Ελλάδα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είχε προγραφεί ήδη από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995. Επεσήμανε όμως ότι το πρόβλημα της ονομασίας παραμένει πολιτικό και όχι νομικό, ενώ δεν περιορίζεται στο όνομα αλλά και σε θέματα ταυτότητα. Επομένως, αφορά και στους λαούς των δύο χωρών. Σημείωσε δε τη συνεχιζόμενη αλυτρωτική συμπεριφορά της ηγεσίας της πΓΔΜ, μία τάση που καλλιεργείται ήδη από τα νηπιαγωγεία στα Σκόπια. Ζήτησε λοιπόν καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, επιστροφή στο αρχικό μακροσκελές κείμενο των διαμεσολαβητών Βανς – Όουεν που προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα και συμφωνία επί ενός ονόματος με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό.Ο κ. Μαλλιάς, ο οποίος ήταν πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον στην πορεία προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την απόφαση της Χάγης όχι μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για όλη την προσήλωση της ελληνικής διπλωματίας επί χρόνια στην «κολυμβήθρα του Διεθνούς Δικαστηρίου» για ακόμη δυσκολότερα θέματα – ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία. Ζήτησε αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής, καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας καθώς η πρόσφατη απόφαση πλήττει καίρια πολλά από τα ελληνικά επιχειρήματα, ενώ επεσήμανε ότι αν η σκοπιανή πλευρά επιμένει να θέσει μία πιθανή συμφωνία σε δημοψήφισμα, αυτό είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να απεμπολήσει η Αθήνα η οποία θα πρέπει να το βάλει στο τραπέζι.
Ο κ. Κουμουτσάκος, που από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών έζησε την προ Βουκουρεστίου διαπραγμάτευση, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2008 που κατέστησε την επίλυση του ονοματολογικού προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Χαρακτήρισε κρίσιμη τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο, ζήτησε διαπραγμάτευση χωρίς παράλληλους διαύλους με αδιαίρετη θέση (χωρίς π.χ εκπτώσεις στο όνομα έναντι του εύρους) καθώς και τη δημόσια δέσμευση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι θα απέχει από προκλήσεις. Ειδάλλως, τόνισε, θα πρέπει να καταγγελθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία.
To Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου