ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΑΒ ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα

Σε θετική τροχιά βρίσκεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της χρήσης 2011 καθώς η εταιρεία προβλέπει:
     
•περαιτέρω αύξηση των πωλήσεών της και ιδιαίτερα των πωλήσεων εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της ΕΑΒ το 2010 –και παρά τις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης– ανήλθαν σε 80 εκ. € περίπου, η δε ετήσια αύξηση σε σχέση με το 2009 ανήλθε στο 37%.


•   βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-     θεαματική αύξηση του θετικού λειτουργικού αποτελέσματος προ αποσβέσεων (EBITDA), το οποίο αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο αυτού της προηγούμενης χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα τη χρήση 2010, σύμφωνα μάλιστα  με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.
-     μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 105 εκ. ευρώ (ποσοστό 20%) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
-     βελτίωση της Καθαρής Θέσης κατά 130 εκ. ευρώ περίπου (ποσοστό 30%) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
•    αύξηση της παραγωγικότητας ως αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων, παρά τη σημαντική μείωση στον αριθμό των εργαζομένων.
Για το 2012, η εταιρεία θέτει με πρωτοβουλία της ψηλά τον επιχειρηματικό πήχη και επιδιώκει στρατηγικά την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον μέσα από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία το 2012  στοχεύει σε:
- νέα σημαντική αύξηση πωλήσεων
- περαιτέρω αύξηση πωλήσεων εξωτερικού σε ποσοστό μεταξύ 18-22%
- περαιτέρω αύξηση παραγωγικότητας, με βελτίωση σε ποσοστό 10% του δείκτη εσόδων ανά εργαζόμενο.


Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω αναμένεται να οδηγήσει την ΕΑΒ στην επίτευξη θετικού οικονομικού αποτελέσματος προ φόρων για τη χρήση 2012, γεγονός που θα σημάνει ουσιαστικά το εταιρικό πέρασμα στην πλήρη οικονομική αυτάρκεια και κερδοφορία.
Για την επίτευξη των τεθέντων στόχων, η εταιρεία θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια τη στρατηγική των τελευταίων ετών η οποία έχει ήδη αποδώσει καρπούς και αναπτύσσεται με βάση τους εξής άξονες:
- ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού για την προσέλκυση νέων συνεργασιών και διεύρυνση των υπαρχόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανατεθέν στην ΕΑΒ με υπογεγραμμένες συμβάσεις και προς εκτέλεση έργο για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά ανέρχεται στα 830 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα € 464 εκ. (ποσοστό 56%) αφορούν την αγορά του εξωτερικού.
- απόλυτη προτεραιότητα στην υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων με την παροχή έγκυρων και έγκαιρων υπηρεσιών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
- ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής με τη συνέχιση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης
- αναβάθμιση παραγωγικών δυνατοτήτων με παράλληλη βελτίωση των διαδικασιών. Τέλος,
- συνέχιση εξορθολογισμού δαπανών σε μία γενική λογική ‘νοικοκυρέματος’. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία το 2011 προχώρησε στη δημιουργία αυτόνομης Διεύθυνσης Ελέγχου Εταιρικού κόστους η οποία από μόνη της καταδεικνύει την αποφασιστικότητα για οικονομική εξυγίανση. Η πρωτοβουλία αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών δαπανών άνω του στόχου του  15% το 2011 και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 5% το 2012, παρά την αυξητική τάση του πληθωρισμού.


Τέλος, όσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία EMC, έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. της ΕΑΒ (στην υπ’ αριθμό 1246 συνεδρίαση του Δ.Σ. - 24.02.2011) και έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγχώνευσής της με την ΕΑΒ η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση-έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr