ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012


Την πιθανότητα η αποτυχία της ρωσικής αποστολής Phobos- Grunt στον Άρη να προκλήθηκε από ακούσια παρεμβολή αμερικανικού σταθμού ραντάρ εξετάζουν Ρώσοι ειδικοί, όπως ανακοινώθηκε από ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται τον Γιούρι Κόπτεφ, πρώην επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, ειδικοί θα προβούν σε δοκιμές με στόχο να εξακριβωθεί εάν αμερικανικές εκπομπές ραντάρ επηρέασαν το μη επανδρωμένο σκάφος Phobos- Grunt, το οποίο και «εγκλωβίστηκε» σε τροχιά γύρω από τη Γη πριν συντριβεί:

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα μας επιτρέψουν να αποδείξουμε ή να απορρίψουμε τις θεωρίες περί παρεμβολής ραντάρ» είπε ο Κόπτεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής στην οποία έχει ανατεθεί η διερεύνηση των αιτίων της αποτυχίας της αποστολής. Ο επικεφαλής της Roscosmos, Βλαντιμίρ Ποπόβκιν, έχει αναφέρει ότι τα προβλήματα του σκάφους ενδεχομένως να οφείλονταν σε ξένη παρέμβαση, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε χαρακτηρίσει την παρεμβολή αμερικανικού ραντάρ ως πιθανό αίτιο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως ήταν πολύ νωρίς για συμπεράσματα.
«Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αρκετά συχνά τα προβλήματα στον χειρισμό των διαστημικών τεχνολογιών μας λαμβάνουν χώρα σε εκείνο το τμήμα της πτήσης που δεν είναι ορατό από τη Roscosmos, και ως εκ τούτου είναι πέραν του ελέγχου της» είχε αναφέρει σχετικά ο Ρογκόζιν, ο οποίος είχε επίσης πει πως είναι επίσης πολύ πιθανό τα προβλήματα να οφείλονται στις τεχνολογίες του ίδιου του διαστημοπλοίου, που είναι ηλικίας 12-13 ετών.
Ο Αλεξάντρ Ζαχάροφ, ειδικός του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών, όπου σχεδιάστηκε το Phobos- Grunt, χαρακτήρισε τη θεωρία περί αμερικανικής παρεμβολής ως «τραβηγμένη», δηλώνοντας πως αμφιβάλλει πως οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους ραντάρ αρκετά ισχυρό για να μπορέσει να επηρεάσει τις λειτουργίες ενός διαστημοπλοίου σε ύψος 200 χιλιομέτρων: «Μπορείς να σκεφτείς πολλούς ‘εξωτικούς’ λόγους, αλλά το πρώτο που πρέπει να εξετάσεις είναι το ίδιο το μηχάνημα, και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβλήματα» είπε σχετικά.
Το Phobos Grunt συνετρίβη την Κυριακή κοντά στη Χιλή και τη Βραζιλία, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε το σημείο συντριβής. Το σκάφος, κόστους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ένα από τα πιο μεγάλα και τοξικά αντικείμενα που έχουν πέσει ποτέ στη Γη, ωστόσο αξιωματούχοι διαστημικών υπηρεσιών και ειδικοί έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς τα καύσιμα και το μεγαλύτερο μέρος του ίδιου του σκάφους κάηκαν κατά την ανεξέλεγκτη είσοδό του στην ατμόσφαιρα. Αποστολή του σκάφους ήταν να ταξιδέψει σε ένα από τα φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο, να προσεδαφιστεί, να συλλέξει δείγματα εδάφους και να τα επιστρέψει στη Γη το 2014, σε μία από τις πιο φιλόδοξες διαστημικές αποστολές των τελευταίων ετών, και την πιο μεγαλεπήβολη ρωσική διαστημική αποστολή από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, το σκάφος εγκλωβίστηκε σε τροχιά μετά την εκτόξευσή του στις 9 Νοεμβρίου, και οι προσπάθειες της Roscosmos και της ESA να το θέσουν ξανά υπό έλεγχο απέτυχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr