ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η Ρωσία μιλά για τουρκική επέμβαση στη Συρία…

Η Μόσχα υποστηρίζει τη Δαμασκό για πολλούς λόγους, ενώ η Τουρκία φέρεται να εμπλέκεται σε σχέδια ανατροπής του καθεστώτος της Συρίας. Ποια να είναι η στάση και τα πραγματικά «αισθήματα» της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία άραγε… Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για να συζητήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κρίση στην Συρία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο Νταβούτογλου θα μεταβεί στις 25 Ιανουαρίου στη Μόσχα και στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ.

Την ίδια ώρα πάντως, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ υποστήριξε ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη του ΝΑΤΟ και τα Αραβικά κράτη του Κόλπου επιθυμούν άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως έγινε και στη Λιβύη. «Αυτή τη φορά, ο όγκος των στρατιωτικών δυνάμεων δεν θα προέρχεται από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά, ίσως, από την γειτονική Τουρκία, η οποία μέχρι πρόσφατα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Συρία», εκτίμησε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα ήδη εργάζονται σε διάφορα σχέδια για ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων και για το που θα μπορούσαν αυτές να σχηματιστούν, καθώς και για την συγκέντρωση ένοπλων μονάδων της συριακής αντιπολίτευσης». Ο Σελτσούκ Ουνάλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι «η θέση της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία είναι σαφής». Η Άγκυρα έχει διακόψει τις σχέσεις της με την πρώην σύμμαχό της, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία. Ο Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου μεσολάβησε μεταξύ των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα δεχτεί στις 19 Ιανουαρίου στην Άγκυρα τον Ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Στις 23 Ιανουαρίου θα παραστεί σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν κυρίως για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν. Ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις αρχές Ιανουαρίου. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και τους Δυτικούς οργανώθηκε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr