ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η βία παραμονεύει στο Κοσσυφοπέδιο και η ρωσική παρέμβαση…

Νέα ένταση σημειώθηκε χθες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στην εικόνα εισέρχεται πλέον η Ρωσία παίρνοντας το μέρος της σερβικής μειονότητας, τη στιγμή που η πρωτοβουλίες της Δύσης αποδεικνύονται ανεδαφικές… Αφορμή της νέας έντασης ήταν η ακύρωση των προγραμματισμένων συνομιλιών ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σέρβους με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρωσία κατηγόρησε τους ειρηνευτές της δύναμης του ΝΑΤΟ ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον Σέρβων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν αορίστως άτομα τα οποία επιδιώκουν την επιβολή ατζέντας βγαλμένης από το παρελθόν…
Επίθεση όμως καταγράφηκε και εναντίον των Αλβανών από ομάδα Σέρβων στην πόλη Μιτροβίτσα. Οι Αλβανοί φέρονται να εργάζονταν σε εργοτάξιο επενδυτικού προγράμματος χρηματοδοτούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διακοπή των συνομιλιών έγινε λόγω της αντίδρασης που προκαλεί η ένταση που επικρατεί στο θέμα του ελέγχου συνοριακών περασμάτων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή ην κοσοβάρικη αστυνομία. Η Σερβία και το Κόσσοβο ματαίωσαν τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ, επειδή η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου ήταν αντίθετη με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες, μετά τα νέα βίαια επεισόδια σε μεθοριακό φυλάκιο στο βόρειο Κόσσοβο.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι Σέρβοι ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των τελευταίων βίαιων επεισοδίων τα οποία σημειώθηκαν μετά τη διάλυση από την KFOR, τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, οδοφράγματος που είχαν τοποθετήσει οι Σέρβοι κοντά στο φυλάκιο Γιάρινιε, στα σύνορα με τη Σερβία. Στα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ και έξι Σέρβοι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψυχολογική επιβάρυνση της κατάστασης, κάτι που αφορά τόσο τους Σέρβους όσο και τους Αλβανούς, δεν βοηθά στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της κατάστασης, ενώ η αποφασιστικότητα της Σερβίας στο ζήτημα της μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, φαίνεται να οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr