ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η γεώτρηση στο κυπριακό οικόπεδο 12, όλο το παρασκήνιο


Ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2011, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε νέα εποχή εισέρχεται η Κύπρος με τις έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Οικονομική Αποκλειστική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», που έχει «βαπτιστεί» με το όνομα «Αφροδίτη», της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφού το τρυπάνι βρίσκεται σε λειτουργία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, πρόκειται για εγχείρημα ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας και φυσικά για τον Ελληνισμό ολόκληρο.

Το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί συνέχεια του κοιτάσματος το οποίο έχει ανακαλυφθεί στην συνορεύουσα με την Κυπριακή, Ισραηλινή ΑΟΖ. Το γεγονός πως το τεράστιο κοίτασμα εκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών έχει επιτρέψει στην Λευκωσία και το Τελ-Αβίβ να αναπτύξουν μία αμοιβαία επωφελή συνεργατική σχέση αφού έχει αποφασιστεί η «παράλληλη εκμετάλλευση», των δύο κοιτασμάτων. Αυτό σημαίνει πως από το φυσικό αέριο που θα βρεθεί και θα εξορυχτεί το ποσοστό που θα λαμβάνει η κάθε πλευρά θα είναι αναλογικό με το ποσοστό του κοιτάσματος που βρίσκεται στην κάθε πλευρά της. Με άλλα λόγια εάν οι υπολογισμοί αποδειχθούν ακριβείς η Λευκωσία θα καρπώνεται περί το 60% του φυσικού αερίου με το υπόλοιπο να ανήκει στο Τελ-Αβίβ.
Η πλατφόρμα-γεωτρύπανο με το όνομα «Όμηρος» έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες. Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το διάστημα αυτό έλαβαν χώρα όλες οι απαραίτητες εργασίες και διαδικασίες για την απρόσκοπτη έναρξη των εξορύξεων.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (ένα κάποιος δεν αντιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νούμερο, αρκεί να επισημάνουμε πως το μέγεθος της Ελλάδας είναι 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η νότια περιοχή της ΑΟΖ της μεγαλονήσου διαιρείται σε 13 οικόπεδα με το οικόπεδο 12 να έχει ήδη παραχωρηθεί στην εταιρεία αμερικανική εταιρία Noble Energy προς εκμετάλλευση. Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασσίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που ξεκαθαρίζουν και κάποιες έννοιες και διαδικασίες αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην «Αφροδίτη». Ο παρατηρητικός αναγνώστης του www.defence-point.gr αλλά και του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ θα έχει ήδη αντιληφθεί πως αναφορικά με τις εργασίες στο οικόπεδο «Αφροδίτη» τις χαρακτηρίζουμε ως «ερευνητική εξόρυξη». Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει φυσικό αέριο και τώρα ψάχνουμε να το βρούμε;
Η απάντηση φυσικά είναι αρνητική. Πολύ απλά τα έως τώρα στοιχεία για το τι ακριβώς βρίσκεται στο Οικόπεδο 12 προέρχονται από μελέτες αξιόπιστες μεν αλλά όχι «πεδίου» υπό την έννοια πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια γεώτρηση. Αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν διότι αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μόλις τα τεχνικά στοιχεία δείξουν πως σε μία περιοχή υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και αποφασιστεί πως είναι οικονομικά εφικτό και επικερδές να γίνει εξόρυξη, η πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής είναι η λεγόμενη «ερευνητική γεώτρηση», δηλαδή η περίοδος έως ότου το τρυπάνι χτυπήσει την πολυπόθητη… φλέβα. Έως εκείνη τη στιγμή η γεώτρηση χαρακτηρίζεται ως «ερευνητική».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες προχωρούν στις συγκεκριμένες επενδύσεις για όταν η πιθανότητα για την εύρεση υδρογονανθράκων είναι τάξης του 10%! Με άλλα λόγια μόλις ένα στα δέκα τρυπάνια φτάνουν σε κοίτασμα. Ποιες όμως οι πιθανότητες επιτυχούς «ερευνητικής γεώτρησης» στην Κύπρο. Υπολογίζεται πως η πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο στο «Οικόπεδο 12», με άλλα λόγια να αποδειχθούν ακριβείς οι έως τώρα μελέτες και υπολογισμοί, είναι της τάξης του 90%.

Γιατί έχουμε μία τόσο μεγάλη σιγουριά για το τι ακριβώς κρύβει το υπέδαφος της… Αφροδίτης; Πολύ απλά η ύπαρξη του Ισραηλινού «Λεβιάθαν», το οποίο είναι ουσιαστικά κοινό κοίτασμα, σε συνδυασμό με τα αδιάσειστα έως τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έως τώρα μελέτες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου. Και να ήταν μόνο αυτό… Τα έως τώρα στοιχεία αποδεικνύουν πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται και κοιτάσματα πετρελαίου δισεκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία όμως θα οδηγηθούν προς εκμετάλλευση σε δεύτερη φάση.
Το διάστημα κατά το οποίο η γεώτρηση θα είναι «ερευνητική» δηλαδή το τρυπάνι θα «ψάχνει» για το φυσικό αέριο υπολογίζεται στους δύο με τρεις μήνες. Εάν όλα πάνε καλά η Λευκωσία και η Noble Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν την εύρεση φυσικού αερίου τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Η παραγωγή φυσικού αερίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015.
Το «Λεβιάθαν» και η «Αφροδίτη» πρόκειται να στέλνουν το πολύτιμο περιεχόμενό τους για περαιτέρω επεξεργασία και εξαγωγή σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην Κύπρο, μέσω ενός συστήματος διπλών αγωγών το καθένα.
H ΑΙΓΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, η οποία εδώ και δύο σχεδόν χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στην διαφώτιση της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων, δεν μπορεί παρά να ενώσει τις ευχές της με τις ελπίδες ολόκληρου του Ελληνισμού για την ευόδωση της προσπάθειας που γίνεται στην Κύπρο και εύχεται η πρώτη αυτή ερευνητική γεώτρηση να αποτελέσει το εφαλτήριο για την «αναγέννηση» του έθνους των Ελλήνων το οποίο μόνο από μία νέα «Μεγάλη Ιδέα» μπορεί να ανοίξει τα πληγωμένα του φτερά και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον του.
Η ανοικοδόμηση μία νέας κοινωνίας μέσα από την έννοια της «παραγωγής» και όχι της «κατανάλωσης» θα επιτρέψει στον Ελληνισμό να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή του νέου αιώνα. Τη στιγμή αυτή κάθε αναφορά στις τουρκικές αντιδράσεις, αποτελεί «παραφωνία» στην σημαντικότατη αυτή εξέλιξη, ούτως ή αλλιώς νέα για τα τουρκικά «καμώματα» θα έχουμε συνέχεια. Ας αναπνεύσουμε για την ώρα με ανακούφιση και τα υπόλοιπα έπονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr