Δεν επιθυμούμε μεθερμηνεία των θέσεών μας», απάντησε το Ιράν στον πρόεδρο Ομπάμα και τον Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι προχθές στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, στο ενδεχόμενο τουρκικής διαμεσολάβησης για τη διευθέτηση της διένεξης της Δύσης με το Ιράν λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Εχουμε σαφώς εκφράσει τις απόψεις μας επί του πυρηνικού ζητήματος. Η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο για τη διευθέτησή του. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι οι απολύτως σαφείς απόψεις μας δεν επιδέχονται ερμηνεία από τρίτες χώρες», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεμανπαράστ.
Οι φιλοφρονήσεις κυριάρχησαν μετά τη συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη συμβολή της χώρας του στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, μολονότι νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε αποκλείσει την εκεί αποστολή επιπλέον Τούρκων στρατιωτών. Κυρίως ο κ. Ομπάμα διέκρινε τη δυνατότητα διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας στη διένεξη με το Ιράν, ώστε αυτό να στραφεί προς την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, βάσει των διεθνών κανόνων. Κάλεσε τον κ. Ερντογάν να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και τις άλλες πέντε χώρες –Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία– που διαπραγματεύονται με το Ιράν.
Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία θα πράξει ό, τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματίας και επέκρινε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε ψηφοφορία καταδίκη του Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματος. «Νομίζω ότι η διαδικασία ήταν βεβιασμένη, υπήρχε τρόπος να γίνουν άλλα διαβήματα», διευκρίνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρωθυπουργός, κρατώντας το ίσο ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Η Τουρκία διατηρεί σημαντικές σχέσεις με το Ιράν στον εμπορικό και ενεργειακό τομέα, επικαλούμενη και την πολιτική καλής γειτονίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Ερντογάν, που συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τον υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, τον κ. Νταβούτογλου, τον υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαΐς, τον υπουργό Δημοσίων Εργων Μ. Ντεμίρ και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Ασλάν Γκιουνέρ, μίλησε προχθές στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς με θέμα «Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Οικοδομώντας την ειρήνη μέσω της διπλωματίας». Χθες, ο κ. Μπαμπατζάν συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γκάρι Λοκ, τη δημιουργία φόρουμ για βελτίωση διμερών εμπορικών σχέσεων και πρόληψη προβλημάτων, «αντιστοίχων με εκείνα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ». Το φόρουμ δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως μοχλός πίεσης για τη μείωση των υψηλών δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις τουρκικές εξαγωγές υφασμάτων και άλλων προϊόντων, τόνισε ο κ. Μπαμπατζάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου