ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκική πρόκληση ανήμερα τα Χριστούγεννα



Σε πρωτοφανή παραβίαση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προβλέπει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ προχώρησαν σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στις 10:28 π.μ. Νοτίως της Λήμνου και αφού έκαναν έναν κύκλο, βγήκαν στις 10:53 Βορείως της Σάμου, ενώ παραβίασαν δύο φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και κατά πάγια τακτική, από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής. Το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που ισχύει από το 1988 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι κατά τις μεγάλες θρησκευτικές και εθνικές εορτές, οι οποίες δηλώνονται από τη μία χώρα στην άλλη κάθε έτος, απαγορεύονται οι ασκήσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, η ελληνική πλευρά τηρεί πάντα τον όρο αυτό του μνημονίου, όπως έκανε κατά την τελευταία θρησκευτική εορτή της Τουρκίας.Σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας, ανάλογη πρόκληση είχαν κάνει οι Τούρκοι και τα Χριστούγεννα του 1997.Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Μπεγλίτη. Υπενθυμίζεται ότι μαζικες και διαδοχικες προκλητικες πτησεις πανω απο ελληνικα νησια πραγματοποιησαν την Τετάρτη τουρκικα αεροσκαφη, προσομοιαζοντας μαλιστα αποστολες βομβαρδισμου, επιγειων στοχων. Συγκεκριμενα σχηματισμός 8 τουρκικών αεροσκαφων, εισήλθε στο FIR Αθηνων μεταξύ Σάμου και Κω στις 12:06. Στη συνεχεια, στις 12:18, τεσσερα αεροσκαφη Φαντομ (βομβαρδιστικα), αφου αποκοπηκαν του σχηματισμού, πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου. Ακολουθως, στις 12:19, πεταξαν άνωθεν του Αγαθονησίου και στις 12: 34 άνωθεν Φούρνων σε ύψος 8500 ποδών. Τα Φαντομ συνοδευνταν στην ευρυτερη πτηση στο FIR Αθηνων απο τα υπολοιπα μαχητικα (F-16) του σχηματισμου που συμφωνα με εκτιμησεις ειδικων ειχαν ρολο υποστηριξεως. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνων στις 12:36. Τα τουρκικά αεροσκαφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Οπως εγινε γνωστο απο το ΓΕΕΘΑ για την προκλητικη ενεργεια της Αγκυρας ενημερώθηκαν το Υπουργειο Εξωτερικων για να προχωρησει σε διπλωματικές ενέργειες καθως και αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ.
Οι ενεργειες της Αγκυρας - πολλες απο τις οποιες ενεχουν τελευταια μεγαλο βαθμο επικινδυνοτητας για προκληση ατυχηματος- εχουν προβληματισει την Αθηνα η οποια εχει ενημερωσει σχετικα τους εταιρους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαικη Ενωση σε διαφορα επιπεδα. Μαλιστα αμερικανοι αξιωματουχοι εχουν εκφρασει και δημοσιως την ανησυχια τους για τις κινησεις της τουρκικης αεροποριας, ωστοσο αυτο δεν φαινεται να συνετιζει την Αγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr