ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Φόβοι για νεκρούς διαδηλωτές στο Ιράν



Σφοδρές συγκρούσεις σήμερα ξέσπασαν το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης, ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και σε δυνάμεις ασφαλείας. Αργότερα, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις.
Μετά την είδηση του θανάτου τεσσάρων διαδηλωτών, την οποία ωστόσο η αστυνομία διαψεύδει επισήμως, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αρνούνται να πυροβολήσουν κατά του πλήθους.
Συγκεκριμένα, ειδησεογραφικό site, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, μετέδωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις αρνήθηκαν να πυροβολήσουν κατά των διαδηλωτών. «Οι αστυνομικές δυνάμεις αρνούνται να υπακούσουν τις εντολές των διοικητών τους και να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές... Ορισμένοι εξ αυτών προσπαθούν να πυροβολήσουν στον αέρα όταν πιέζονται από την ηγεσία τους», αναφέρει το site Jaras.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά τέσσερις διαδηλωτές και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συρρέουν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν κατά του συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες είχαν κλείσει τους κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν την προσέλευση των διαδηλωτών.
Παρ' όλα αυτά οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και συνέρευσαν κατά χιλιάδες, με την παρότρυνση της ιρανικής αντιπολίτευσης των μεταρυθμιστών, όπως μεταδίδει το BBC.
Όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με όπλα και δακρυγόνα, όταν άρχισαν να ακούγονται αντικυβερνητικά συνθήματα.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν ελαφρά άλλα δύο.
Ταυτόχρονη αντιδιαδήλωση
Πολλές χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης διοργάνωσαν σήμερα αντιδιαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης, θέατρο βίαιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε τμήμα της λεωφόρου Ενγελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης, απ' όπου είχαν απωθηθεί λίγο νωρίτερα από τις δυνάμεις της αστυνομίας οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μαχμνούντ Αχμαντινετζάντ.
«Όλος αυτός ο στρατός ήρθε εδώ από αγάπη στον ηγέτη» (τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας), φώναζαν οι διαδηλωτές.
Επίθεση Αχμαντινετζάντ
Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιτέθηκε φραστικά χθες εναντίον των Ευρωπαίων, και ειδικά κατά των Ελβετών, πολιτικών ηγετών, αποκαλώντας τους «τον ένα πιο βλάκα από τον άλλον».
«Αυτοί οι [Ευρωπαίοι] πολιτικοί δεν ξέρουν τίποτα ούτε για την πολιτική ούτε για την ιστορία», φέρεται να είπε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του στο τέμενος Αράκ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.
«Έρχονται και λένε ας καταστρέψουμε τους μιναρέδες στα τζαμιά και νομίζουν ότι έτσι μπορούν να εμποδίσουν την πλημμύρα του ισλαμικού κινήματος, της ισλαμικής πίστης. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν κάνουν οι μιναρέδες την πίστη, αλλά είναι η πίστη των ανθρώπων που φτιάχνει τους μιναρέδες».
Ο Αχμαντινετζάντ προφανώς αναφερόταν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, όταν απαγορεύθηκε η κατασκευή μιναρέδων στα τεμένη, εξέλιξη την οποία η Τεχεράνη κατήγγειλε, καλώντας την Ελβετική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τέτοιο μέτρο.
Ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το Ιράν δε θα τους επιτρέψει ποτέ να κυριαρχήσουν στην Μέση Ανατολή.
«Το Ιράν είναι σήμερα 10 φορές δυνατότερο από ό,τι ήταν πέρυσι και θα σταθεί απέναντί σας [στις δυτικές δυνάμεις] πιο ισχυρό», τόνισε αναφερόμενος πιθανότατα στα σχέδια των ΗΠΑ και συμμάχων τους να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Κι ενώ το Ιράν είναι τώρα μεγάλη δύναμη που δεν μπορεί να ηττηθεί, υπάρχουν σημάδια ότι οι εχθροί του Ιράν παγκοσμίως είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συνηθίζει να εκφράζεται με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους όταν απευθύνεται στην ιρανική κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr