Το Τουρκικό Ναυτικό ενέταξε στη δύναμή του το εκσυγχρονισμένο αρματαγωγό «Osmangazi» (NL-125), το οποίο φέρει πλέον βαρύ οπλισμό αντιαεροπορικής / αντιπυραυλικής προστασίας και δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο του τύπου στην Μεσόγειο!
Σύμφωνα με το πάντα καλά ενημερωμένο ιστότοπο turkishnavy.net (Bosphorus Naval News), από το οποίο προέρχεται η φωτογραφία, το «Osmangazi» το νεώτερο αρματαγωγό του Τουρκικού Ναυτικού έπλευσε στον κόλπο της Σμύρνης, όπου ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τις μεταβολές που έχουν γίνει στον οπλισμό του. Όπως αποκαλύπτεται το αρματαγωγό προστατεύεται πλέον από ένα πλέγμα αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής προστασίας, το οποίο συγκροτείται από δύο δίδυμα πυροβόλα Oerlikon των 35 χλστ στην πλώρη και ένα CIWS Phalanx Mk 15 στην πρύμνη! Έτσι το πλοίο καθίσταται το βαρύτερα προστατευμένο αρματαγωγό έναντι αεροπορικών και πυραυλικών απειλών.
Το αρματαγωγό «Osmangazi» τέθηκε σε υπηρεσία το 1994 και αποτελεί το μοναδικό πλοίο της ομώνυμης κλάσης με ικανότητα μεταφοράς 15 αρμάτων, 900 στρατιωτών και τεσσάρων αποβατικών ακάτων. Σημειώνεται ότι στα Ναυπηγεία ADIK κατασκευάζονται άλλα δύο αρματαγωγά μεγαλύτερου εκτοπίσματος και δυνατοτήτων, τα οποία θα αυξήσουν κάθετα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τουρκικού Ναυτικού στον τομέα των αποβατικών ενεργειών. Ο εκσυγχρονισμός του σκάφους πραγματοποιήθηκε το 2011 στα Ναυπηγεία Alabey της Σμύρνης. Τα οπλικά συστήματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί από παροπλισμένα πλοία.
Επίσης, διακρίνεται άνω αριστερά από τη γέφυρα η κεραία του συστήματος SLQ-32(V)2 EW, το οποίο προέρχεται μάλλον από φρεγάτα τύπου Knox. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πλοίου μαζί με τις εγκαταστάσεις κι άλλων κεραιών, συνάδει προς την αναβάθμιση των ικανοτήτων CIC, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν έχει ολοκληρωθεί κάποιο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.
Συμπερασματικά μετά από την αναβάθμιση, το αρματαγωγό προορίζεται να δράσει σε περιβάλλον αυξημένων αεροπορικών και πυραυλικών απειλών, καθώς έχει κορυφαία ικανότητα αναχαίτισης κατευθυνομένων βλημάτων, φωτογραφίζοντας τον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου