ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το Ισραήλ ανεβάζει «στροφές»: Δοκιμαστικές κρούσεις από F-15I – Ετοιμάζει βαλλιστικά όπλα


Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είδαν το φως της δημοσιότητας το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει την πραγματοποίηση δοκιμαστικών αποστολών με αεροσκάφη F-15I αποστολών μακράς ακτίνας δράσης που να προσομοιάζουν αυτές προς το Ιράν.
Μέχρι σήμερα οι δοκιμές αυτές γίνονταν σε περιβάλλον προσομοιωτών έτσι ώστε αυτές να μην γίνονται αντιληπτές από ξένες υπηρεσίες-μεταξύ αυτών και οι αμερικανικές- αλλά οι επιτελείς της ισραηλινής Αεροπορίας αποφάσισαν πως είναι καιρός να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές αυτές σε επιχειρησιακές – όσο το δυνατόν- συνθήκες.

«Δεν γνωρίζω εάν αυτές οι ασκήσεις ήταν ένα μήνυμα προς το Ιράν, αλλά σε κάποιο σημείο έπρεπε να βγουν από τους προσομοιωτές και το κάνουν με πραγματικά αεροσκάφη», δήλωσε στην ιστοσελίδα G2Bulletin  πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. Αυτό όμως που η ίδια πηγή συμπλήρωσε και αφορά ένα νέο δεδομένο που δεν είχε αναφερθεί πριν είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές που πραγματοποιεί η ισραηλινή Αεροπορία στους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho III που διαθέτει.
Οι δοκιμές αυτές συνίστανται στην τοποθέτηση πολεμικών κεφαλών αλλά και στη συντήρηση του προωθητικού συστήματος τριών σταδίων, καθώς και ότι άλλες προετοιμασίες μπορούν να γίνουν έτσι ώστε οι πύραυλοι να είναι πλήρως επιχειρησιακοί.
Η υπόθεση εμπλοκής των Jericho III – οι οποίοι εισήλθαν σε υπηρεσία το 2008- είναι ένα νέο δεδομένο στο μέχρι τώρα παζλ της κυοφορούμενης επίθεσης στο Ιράν.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει και βαλλιστικούς πυραύλους για να κτυπήσει το Ιράν, όχι πάντως σε μια επίθεση πρώτου κύματος, αλλά στην περίπτωση που οι Ιρανοί επιχειρήσουν να εκτοξεύσουν τους δικούς τους Shahab 3 και Great Prophet προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για την επίθεση που θα δεχθούν πρώτα.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το γεγονός οι Jericho III να χρησιμοποιηθούν και στο πρώτο κύμα επίθεσης, -χωρίς την αμερικανική ανάμιξη- η οποία μπορεί να μην είναι μακριά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ανταλλαγής δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν η αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών δε θα περιοριστεί σε αεροπορικές επιδρομές εκ μέρους του Ισραήλ, αντίθετα θα υπάρξει βαλλιστική κλιμάκωση.
Έτσι μόνο ως τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στο Λίβανο Ghazanfar Roknabadi ο οποίος είχε δηλώσει με νόημα πως η χώρα του παρακολουθεί στενά και την παραμικρή  κίνηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επίθεση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτόξευε τουλάχιστον 11.000 (!) πυραύλους εναντίον «προσδιορισμένων στόχων» όπως είπε χαρακτηριστικά στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και σε στόχους όπου διατηρούν συμφέροντά τους στον κόσμο.
Ο Jericho III μπορεί να φέρει τρεις πολεμικές κεφαλές συνολικού  βάρους 1000 έως 1300 χλγρ. ή μια πυρηνική κεφαλή των 750 χλγρ. και έχει μια εμβέλεια 6.440 χλμ. Η τελευταία –γνωστή- δοκιμή του βλήματος πραγματοποιήθηκε στο Palmachim στις 2 Νοεμβρίου του 2011 (βλ. σχετικό βίντεο)
Βέβαια η εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, εμπεριέχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα και για τις δύο χώρες. Το Ιράν διαθέτει μεγάλο αριθμό συστημάτων (11.000) ενώ  ο αντίστοιχος αριθμός για το Ισραήλ είναι κατά πολύ μικρότερος: 30 Jericho III και άγνωστο αριθμό από Jericho II, αλλά έχει στη διάθεσή του το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow ανάλογο σύστημα  που δεν διαθέτει το Ιράν.
Μάλιστα ως στόχοι για τα Jericho III περιγράφονται το Arak (εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος), το Natanz (εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου), το Isfahan (ερευνητικό κέντρο) και επιπρόσθετα πέντε τοποθεσίες βαλλιστικών ιρανικών πυραύλων.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr