Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, φέρεται να έχει δηλώσει ότι η χώρα του αποφάσισε την αποστολή δύο πυρηνικών υποβρυχίων τα οποία θα ξεκινήσουν περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου.
Η είδηση που εμφανίζεται σε κυπριακό μέσο ενημέρωσης χρήζει ανάλυσης και προσεκτικής προσέγγισης αφού παρουσιάζει ορισμένα σκοτεινά σημεία: Αφενός, στη σελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει αναφορά σε τέτοια δήλωση πέραν των γνωστών περί υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία ειπώθηκαν στις 19 Αυγούστου.
Αφετέρου, η έλευση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι και το απλούστερο εγχείρημα από επιχειρησιακής απόψεως, αφού τέτοια υποβρύχια δεν διαθέτει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόνο ο Βόρειος Στόλος και ο Στόλος Ειρηνικού του ρωσικού Ναυτικού.
Κατά συνέπεια, είναι πιθανότατο να πρόκειται για αναπαραγωγή «εκτίμησης» με βάση τις δηλώσεις του Λουκάσεβιτς, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Έστω όμως ότι ρωσικά υποβρύχια κάνουν την εμφάνισή του στη Μεσόγειο σε ρόλους περιπολίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι θα σήμαινε αυτό; Όπως έχει κατ’ επανάληψη γράψει και αναλύσει το περιοδικό «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» και το «defence-point.gr», είναι προφανές ότι η έλευση των ρωσικών υποβρυχίων στην περιοχή θα προϋπέθετε το να είχε εξασφαλιστεί η αμερικανική συναίνεση.
Όσον αφορά στην πιθανότητα να συμβεί αυτό, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αν μη τι άλλο είναι υπαρκτή, καθότι οι Ρώσοι φέρονται να έχουν εξασφαλίσει μέσω της Gazprom δύο «οικόπεδα» για να εξορύξει υδρογονάνθρακες. Εάν υφίσταται αμερικανική συναίνεση τότε θεωρητικά θα μπορούσε η Ρωσία να συμμετέχει σε κάποια δύναμη με αποστολή την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αν και η ρωσική στρατιωτική επανάκαμψη στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ακόμα «ταμπού» για αρκετούς παράγοντες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική επιρροή στο αμερικανικό σύστημα διαμόρφωσης πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου