ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σε ιρακινά χέρια η ασφάλεια του λιμένα της Βασόρας


Οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν στις 26 Ιουλίου την ευθύνη φύλαξης του λιμένα της Βασόρας στο νότιο Ιράκ. Μέχρι τότε υπεύθυνη ήταν η αμερικανική δύναμη. Το 75% των Αμερικανών που βρίσκονταν στην περιοχή του λιμένα αποχώρησαν από το Ιράκ, στα πλαίσια της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων.
Το υπόλοιπο 25% της δύναμης θα παραμείνει προκειμένου να συνεχίσει να εκπαιδεύει τους Ιρακινούς στρατιώτες, μέχρι να αποσυρθεί κι αυτό πλήρως. Η Βασόρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και βασικό κόμβος στην εξαγωγή πετρελαίου, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το 80% του ιρακινού πετρελαίου εξάγεται δια θαλάσσης από το νότο. Μέχρι το 2003 την ευθύνη της φύλαξής του το είχαν οι βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες αποχώρησαν το 2009 παραδίδοντας τη φρούρηση της πόλης και του αεροδρομίου στους Ιρακινούς.

Ιράκ: Τελική απόφαση για την προμήθεια των F-16


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, προχώρησε σε ανακοίνωση το Σάββατο σχετικά με το αν η χώρα του θα προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-16, έπειτα από την πρόσφατη απόφασή του να παγώσει το πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε, τελικά το Ιράκ θα προμηθευτεί F-16 και όχι 16 όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά 36. Επιπλέον, ανέφερε ότι ιρακινή επιτροπή θα φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα για τις περαιτέρω συμφωνίες.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ρωσία: Ενίσχυση υποβρυχιακού στόλου της Μαύρης Θάλασσας


Ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Ναυτικού στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε σε δηλώσεις του τα σχέδια της χώρας για την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης στην περιοχή.
Δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti, ότι τα επόμενα χρόνια θα παραληφθούν έξι ντιζελοκίνητα υποβρύχια κλάσεως «Kilo» (Project 636). Η ναυπήγηση των τριών εξ αυτών έχει ήδη ξεκινήσει.

Σφίγγει ο κλοιός γύρο από τους ανθρώπους του Μπασάρ Αλ Άσαντ


Οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ στη Συρία.
Η συμφωνία έχει να κάνει με την επέκταση του «παγώματος» της περιουσίας πέντε ακόμα μελών του καθεστώτος οι οποίοι πέραν της απαγόρευσης πρόσβασης σε περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα έχουν και την δυνατότητα να ταξιδέψουν στο έδαφος της ΕΕ.
Για την ώρα από την ΕΕ δεν αναφέρεται το ποια ακριβώς είναι αυτά τα άτομα αλλά επισημαίνεται πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις πρόκειται να υιοθετηθούν και επισήμως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σαμποτάζ σε συριακό αγωγό πετρελαίου ασκεί πίεση…


«Σαμποτάζ» σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου σημειώθηκε σήμερα στην Συρία.
Σύμφωνα με Συριακές και κινεζικές πηγές «σαμποτέρ» κατάφεραν να ανατινάξουν κομμάτι αγωγού μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή του Ταλ-Καλάκχ κοντά στην Χόμς, της Συρίας.

Η Ισπανία είναι ο νέος στόχος της Moody’s!


Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε προειδοποίηση προς την Ισπανία ότι θα μειώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για το δεύτερο «πακέτο» προς την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει την ανησυχία για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης…

Η πολιτική κρίση πλήττει αναπόφευκτα και την τουρκική οικονομία…


Για όσο καιρό η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με ανύπαρκτη τη δυνατότητα δανεισμού από τις χρηματαγορές, δε συνέβαινε το ίδιο και με την τουρκική.
Όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα στο defence-point.gr, οι χρηματαγορές δάνειζαν πολύ φτηνά στην Τουρκία, ακόμα και τη στιγμή που στην Ελλάδα προσφέρονταν δωρεάν όπλα ή φτηνά όπλα για να αντιμετωπίσει την τουρκική υπεροπλία – φασιστική προκλητικότητα.

Τουρκία: Αγωνία για τη συνεδρίαση στρατηγών και πολιτικών αύριο…


Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει στην Τουρκία το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, με σκοπό να επιλέξει τη νέα ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις παραιτήσεις των επικεφαλής των κλάδων και του αρχηγού του γενικού Επιτελείου.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, οπότε εκεί θα κριθεί εάν θα πέσουν οι τόνοι και θα αποκατασταθεί κάποια επίπλαστη ενδεχομένως ομαλότητα, ή το σίριαλ θα συνεχιστεί με απρόβλεπτη συνέχεια και κατάληξη.

Έναρξη της «αντεπίθεσης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων;


Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια όλη η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλλε τις παραιτήσεις της. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αναμένεται γραπτό ανακοινωθέν μέσα στις επόμενες δύο ώρες.
Αιτία της σύγκρουσης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικής ηγεσίας είναι οι προαγωγές που συζητούνται κάθε Αύγουστο και η βούληση των στρατηγών να προάγουν στελέχη τα οποία είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση «Βαριοπούλα», κάτι που είναι εκτός συζήτησης για τον πρωθυπουργό.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μεγάλη εξαγωγική επιτυχία της ELMON: Πούλησε 2.400 αλεξίσφαιρα γιλέκα στα ΗΑΕ


Σημαντική εξαγωγική επιτυχία πέτυχε στο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ελληνική εταιρεία κατασκευής αλεξίσφαιρων γιλέκων ELMON με την εξασφάλιση παραγγελίας 2.400 γιλέκων από τις ειδικές δυνάμεις τη χώρας.
Τα συγκεκριμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα είναι στρατιωτικών προδιαγραφών, με αντοχή πλήγματος σφαίρας διαμετρήματος 7,62 χλστ. του ΑΚ-47.Ο ανταγωνισμός με ξένες εταιρείες ήταν σκληρός, αφού συμμετείχαν έξι οίκοι από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η ελληνική εταιρεία ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των Αράβων.
Έγιναν επί πολλούς μήνες ειδικά τεστ στο Άμπου Ντάμπι παρουσία στελεχών και υπευθύνων ασφαλείας και εν τέλει τα ελληνικά αλεξίσφαιρα γιλέκα της ELMON έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία στα τεστ αντοχής και ποιότητας που πραγματοποιήθηκαν.
Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της εν λόγω εταιρείας εξάγονται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις κρατικές προμήθειες ανταγωνίζονται ... εισαγόμενα γιλέκα με υψηλότερες τιμές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η "Σαρία" εξαπλώνεται στο Λονδίνο


Οι ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βρετανία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην απομόνωση ολόκληρων περιοχών στη βρετανική πρωτεύουσα μέσω της επιβολής του νόμου της Σαρία για όλους ανεξαιρέτως θρησκεύματος ή εθνικότητας.
Με ειδικά κίτρινα αυτοκόλλητα που κολλούν σε φανάρια ή τοίχους, και εν είδει μεξικανικής ή νοτιοαμερικανικής μαφίας στην Καλιφόρνια –όπου εκεί με συνθήματα από σπρέι στους τοίχους ειδοποιούν για σε ποιον «ανήκει» ο χώρος- οριοθετούν τις περιοχές τους γνωστοποιώντας στους κατοίκους ή περαστικούς των περιοχών αυτών, ότι εισέρχονται σε ελεγχόμενη από τους νόμους Σαρία περιοχή.

"Aπελάσεις" 350 Τούρκων από το Ισραήλ


Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "απελαύνει", πρακτικά δεν ανανεώνει την άδεια παραμονής σε 350 Τούρκους που εργάζονταν στην τουρκική εταιρία «Yılmazlar» και είχαν εμπλακεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης Μ60. Οι Toύρκοι είχαν πάρει άδεια παραμονής επί πρωθυπουργίας Σαρόν.
Η απέλαση έγινε με σύμγωνη γνώμη του ισραηλινού υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας.
Πάντως το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει πολλά ανοικτά συμβόλαια ακόμα στην Τουρκία, είναι υπέρ της πιο "λεπτής" στάσης έναντι της Τουρκίας. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το δικό της δράμα… εγκλεισμού ζει η διοίκηση των ΕΑΣ


«Φυλακισμένη» βρίσκεται η διοίκηση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και με μια δημόσια ανακοίνωση, σε τόνο απελπισίας, κυριολεκτικά, αφού η κατάσταση είναι δραματική και οι συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι το οριστικό κλείσιμο της εταιρίας είναι πλέον ένα ρεαλιστικό και ορατό ενδεχόμενο, απευθύνει έκκληση να επικρατήσει λογική (μόνο ο μακαρίτης ο Βέγγος λείπει να φωνάξει… «βοηθάτε Χριστιανοί», τόσο απελπιστική είναι πλέον η κατάσταση, πέραν του χιούμορ)…
Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο


Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος σοβαρής εκτροπής στα Βαλκάνια με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο, το όποιο έδειξε να αντιμετωπίζεται με την παρέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Πλέον, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει το Βελιγράδι, το οποίο μέχρι στιγμής τηρεί μετριοπαθή στάση, παρακολουθώντας βέβαια με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανησυχία την κατάσταση.

Σύμβαση δεκαετούς διάρκεια μεταξύ ΕΑΒ και ΝΑΤΟ


Σύμβαση για την εργοστασιακή συντήρηση (DLM) κινητήρων και παρελκομένων TF33-PW-100A όλου του στόλου των ιπτάμενων Radar του ΝΑΤΟ (Ε3Α AWACS) υπέγραψε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με το ΝΑΤΟ (NAMSA/IAMCO) διευρύνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα πολυετή συνεργασία της με τον μεγάλο αυτό Οργανισμό.

Σιγά μην ήθελε συγνώμη μόνο από το Ισραήλ ο Ερντογάν!


Το… φετίχ του Ερντογάν και της κυβέρνησής του με τις… συγνώμες δεν έχει προηγούμενο… ούτε τέλος από ότι φαίνεται! Εκεί που νομίζαμε ότι στο ζήτημα των σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, έχασε και εννιά Τούρκους πολίτες στο «Μαβί Μαρμαρά», άντε να καταλάβουμε ότι ως γνήσιος ανατολίτης, δεν πρόκειται να δώσει άφεση αμαρτιών στους Ισραηλινούς, αν δεν του ζητούσαν γονυπετείς συγνώμη και ει δυνατόν να έφευγε και μια αντιπροσωπεία με τον Αγιαλόν και έναν-δύο στρατηγούς επικεφαλής, η οποία θα πήγαινε στην Άγκυρα, όπως οι προσκυνητές της Τήνου από το πλοίο στο λιμάνι μέχρι την εικόνα της Μεγαλόχαρης!

Η Τουρκία καπηλεύεται την ελληνική Ιστορία…


Όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τουρκική αρχαιολογική αποστολή θα αναλάβει τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ξάνθο στις ακτές της πάλαι ποτέ Λυκίας, κοντά στην Αττάλεια. Μέχρι τώρα τις ανασκαφές διεξήγαν Γάλλοι αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μπορντό.
Μέχρι το σημείο αυτό τα πράγματα φαίνονται καλά. Όμως οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, παντού, και ο σεβασμός στην πολιτισμική κληρονομιά των ιστορικών λαών της περιοχής που με το σπαθί κατέλαβαν, δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έτσι από τη στιγμή που ανέλαβαν την ανασκαφή «ξέχασαν» ότι η Ξάνθος ήταν ελληνική πόλη! Ας θυμίσουμε λοιπόν στους… αρχαιοκάπηλους τα ακόλουθα:

ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεβσκι συνεχίζει απτόητος το… «βιολί» του!


Χαμπάρι δεν παίρνει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος φρόντισε με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις να ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, παρά την ενόχληση ακόμα και των πατρόνων της χώρας του Αμερικανών…

Κύπρος – Παραιτήθηκαν όλοι οι υπουργοί!


Σε αναζήτηση νέου υπουργικού συμβουλίου είναι εδώ και λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, λίγο μετά τις 10:00, ανακοινώθηκε ότι όλοι οι υπουργοί είχαν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου, κάτι που άλλωστε το είχε ζητήσει κι ο ίδιος από εχθές το βράδυ.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών με τον Πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, ζήτησε από τους δύο υπουργούς τους να παραιτηθούν. Με τη σειρά του, ο Δ. Χριστόφιας, απαντώντας στην πρόκληση που δέχτηκε, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να θέσουν τις παραιτήσεις στη διάθεσή του, ώστε να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τον όμιλο Κοπελούζου


Η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας GASTRADE Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου,  για την δημιουργία Πλωτού Τέρμιναλ στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 
Το έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποτελείται από έναν Υπεράκτιο Σταθμό Παραλαβής και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στο Θρακικό Πέλαγος περί τα 22 km ΝΔ του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Ανεμογεννήτριες συνολικής απόδοσης 340 MW θα εγκατασταθούν σε 12 βραχονησίδες


Στην αξιοποίηση των δεκάδων διάσπαρτων βραχονησίδων προχωρά η ΡΑΕ με την έκδοση άδειας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τρείς ομάδες βραχονησίδων κοντά στην Ανάφη, στην Αστυπάλαια και στην Κάρπαθο.
Το έργο προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια η οποία και έλαβε την σχετική άδεια από την ΡΑΕ.

Νέα «θρασύτατη» επίθεση του ΡΚΚ στους Τούρκους


Κλιμακώνεται το κουρδικό αντάρτικο στη Νοτιοανατολική Τουρκία, με τη χώρα του Ερντογάν να εξαγγέλλει νέα μέτρα και… καινοτόμες πολιτικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα της τρομοκρατίας…
Επτά τραυματίες, από τους οποίους οι τέσσερις είναι πολίτες, στοίχισε στους Τούρκους η νέα επίθεση του ΡΚΚ, αυτή τη φορά στις παρυφές της πόλης του Ντιγιάρμπακιρ.

Ψηφιακός ο ισραηλινός στρατός. Συμβόλαιο στην Elbit


Η Elbit Systems ανακοίνωσε ότι έλαβε επιπλέον συμβόλαιο από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στα πλαίσια της πρώτης φάσης του προγράμματος Digital Army Program.
Το DAP δίνει τη δυνατότητα συντονισμού σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, πρόσβασης σε ανανεωμένες εικόνες της κατάστασης, βελτιωμένες εν γένει επιχειρησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της επιβιωσιμότητας και χρηστής διαχείρισης των δυνάμεων και των λοιπών συντελεστών.

Τελικά, μάλλον η Mossad ΔΕΝ έκανε γκάφα στο Ιράν…


Έστω και με σημαντική καθυστέρηση, κάτι το οποίο αποδείκνυε βέβαια τη σημασία της υπόθεσης, άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάποια στοιχεία τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προσφέρουν κάποιες λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκάλεσε ο θάνατος φερόμενου ως πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι Ιρανοί σκοπίμως επιχείρησαν να συσκοτίσουν την υπόθεση σε μια προσπάθεια είτε να μη δώσουν μια τόσο εύκολη «νίκη» γοήτρου και ουσίας στις ισραηλινές – πιθανότατα – μυστικές υπηρεσίες οι οποίες προφανώς δεν θα αναλάβουν ποτέ την ευθύνη της δολοφονίας και αφετέρου, δημιουργώντας σύγχυση να καλύψουν εν μέρει την ανικανότητα του πολυπλόκαμου μηχανισμού ασφαλείας να προστατεύσει πολύ σημαντικά πρόσωπα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Θανάσιμος κίνδυνος ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι ανεπτυγμένες στο Κοσσυφοπέδιο επιχειρούν να μεσολαβήσουν για να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν την κατάληψη των δύο συνοριακών διαβάσεων από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας…
——————————————–
Η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να σπάσει τα τετελεσμένα στο έδαφος (την de facto σερβική κυριαρχία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) βάζει σε κίνδυνο την περιοχή να ζήσει στιγμές όπως αυτές του παρελθόντος με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη βία και τις συγκρούσεις.

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τα αντιβαλλιστικά συστήματα!


Τα «νεοθωμανικά τσαλίμια» της ισλαμιστικής κυβέρνησης του AKP και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν θέμα χρόνου να προκαλέσουν την αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα «Χουριέτ», το ΝΑΤΟ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι θα αποφύγει, ενδεχομένως, να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τη βαλλιστική απειλή που προέρχεται από χώρες-παρίες (rogue states) του διεθνούς συστήματος, όπως για παράδειγμα το Ιράν, με τις οποίες βέβαια η Άγκυρα αναπτύσσει τις σχέσεις της, όταν εκτιμά ότι τη συμφέρει.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: Ή κράτος ή ξένοι!


 Η συμμετοχή των ιδιωτών ισοδυναμεί με ένα hair cut της τάξεως του 20% επί των επιμηκυνόμενων ομολόγων, δηλαδή υψηλότερο από την υπόθεση (15%) κουρέματος, υπόθεση βάσει της οποίας οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν στα πρόσφατα stress tests.
Οι επιπτώσεις αυτού του hair cut σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις εκτιμάται πως κυμαίνονται μεταξύ 6-9 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που, εφόσον οι εκτιμήσεις είναι σωστές, σημαίνει πιθανότατα ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας το θέμα τα κεφαλαιακής επάρκειας σοβαρότερο από εκείνο της ρευστότητας, που όπως φαίνεται έχει καλυφθεί.

Νέο μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Γκρουέφσκι για αλλαγή της πολιτικής του έναντι της Ελλάδας


Το ένα μετά το άλλο έρχονται τα κακά «μαντάτα» για την κυβέρνηση Γκρουέφσκι και τον εθνικιστικό, αυταρχικό, αλυτρωτικό κομματικό-κρατικό μηχανισμό του. Το πρώτο χτύπημα ήρθε από τις ΗΠΑ όπου κατά την διάρκεια  της ακροαματικής διαδικασίας του Κογκρέσου (H.R. 2583) του λεγόμενου Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Year 2012 στο κείμενο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, τα Σκόπια αναφέρονται  ως FYROM τουλάχιστον 9 φορές.

Επίσημη χρεοκοπία - Η Fitch μας έθεσε σε καθεστώς "Restricted default"


Ο πρώτος Οίκος κήρυξε ήδη την Ελλάδα σε "περιορισμένη χρεοκοπία" (Restricted default) και όχι "επιλεκτική χρεοκοπία" (selected default). Είναι ο οίκος Fitch, ο οποίος δεν περίμενε καν να περάσει η Παρασκευή. Αναμένεται εντός της ημέρας και η Standars & Poors να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας".

Η Κύπρος… φρενάρει τις σχέσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν!


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν, Αλί Χασάνοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα επιδεινωθούν


Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, ο συνεργάτης του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ προσεγγίζει το θέμα της εξέλιξης των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας που επηρεάζει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα από μια ενδιαφέρουσα γεωπολιτική οπτική:

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα είναι εδώ: Συμβόλαια 25 εκατ. δολ. για τεχνολογίες αιχμής

H Ελλάδα που ανθίσταται, η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που νικά και μάλιστα στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας με συστήματα τεχνολογιών αιχμής: Τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιτυχίες της αμυντικής βιομηχανίας ηλεκτρο-οπτικών και μικροηλεκτρονικής τα τελευταία έτη, σημείωσε η ελληνική εταιρεία «ΘΕΩΝ Αισθητήρες» με την υπογραφή τριών εξαγωγικών συμφωνιών στον τομέα των ηλεκτρο-οπτικών και των αισθητήρων μικροηλεκτρονικής (MEMs), συνολικής αξίας 25 εκατ. δολαρίων ή 17.611.00 ευρώ!

Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Γ.Καρατζαφέρης 4,4% μπροστά η Ν.Δ.

Προβάδισμα 4,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο».

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου και εκτίμηση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16,2% και 25,6% αντίστοιχα, ενώ η Ν.Δ. 19% και 30%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7% και 11%, το ΛΑΟΣ με 5,8% και 9,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,3% και 8,5%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των αρχηγών κομμάτων, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατέγραψε μεγάλη πτώση από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο καθώς από το 35,5% βρέθηκε στο 26,1%, δηλαδή στην έκτη θέση.

Περισσότερο δημοφιλείς εμφανίζονται ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Γιάννης Δημαράς με ποσοστό 34% και 33,9%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 29%, ο Φώτης Κουβέλης με 28,4% και ο Αλέξης Τσίπρας με 26,3%.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. αδυνατεί να ανεβεί επάνω από το ψυχολογικό όριο του 32% που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές παρά το γεγονός ότι αγώνίζεται σε ιδανικό αντιπολιτευτικό περιβάλλον...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αποχωρεί ο 5ος αμερικανικός Στόλος από το Μπαχρέιν;


Δημοσίευμα στον αυστραλιανό Τύπο προαναγγέλλει επί της ουσίας μια εξέλιξη τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θορυβημένες από την κατάσταση που επικρατεί στο Μπαχρέιν, φέρονται να αναζητούν εναλλακτικά επιχειρησιακά σχέδια ώστε να μετακινήσουν την έδρα του 5ου Στόλου ο οποίος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του περσικού Κόλπου και την διασφάλιση της ομαλής ροής του πετρελαίου στις Δυτικές αγορές.

Δεν παραδίδονται στον Λίβανο οι γαλλικοί HOT


Η Γαλλία αποφάσισε να αναστείλει την παράδοση στον Λίβανο 100 αντιαρματικών πυραύλων ΗΟΤ λόγω του ότι την κυβέρνηση της χώρας ελέγχει πλέον η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.
Οι πύραυλοι προορίζονταν να εξοπλίσουν τα ελικόπτερα Gazelle των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια συμφωνία που δεν υπήρχαν περιορισμοί ως προς τη χρήση τους. Ωστόσο, οι αμερικανικές και ισραηλινές κυρίως πιέσεις, φαίνεται πως έπιασαν τόπο, ενώ αρχικά οι Γάλλοι ήταν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μαχητικά αεροσκάφη Su-30 για τη ρωσική Αεροπορία

Συνομιλίες – διαπραγματεύσεις διεξάγονται ανάμεσα στην εταιρία Irkut και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με αντικείμενο την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-30 Flanker-C, πολλαπλών ρόλων, για την Αεροπορία της χώρας.
Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής εταιρίας, Αλεξέι Φιοντόροβ στο πρακτορείο, αναμένεται η υπογραφή συμβολαίου εντός του 2012. Το συμβόλαιο κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά στην αρχική παράδοση 28 αεροσκαφών του τύπου με ακόμη 12 να αποτελούν «δικαίωμα προαίρεσης» (option).

Ισραηλινό «ρεσάλτο» στο πλοίο των ακτιβιστών

Οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού Ναυτικού παρενέβησαν τελικά και κατέλαβαν το πλοίο «Dignite – Al Karama» των 17 ακτιβιστών που επιχειρούσε να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο κατευθύνεται πλέον στον λιμένα του Ασντόντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση εκπροσώπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευτυχώς, τα πάντα εξελίχθηκαν καλά και δεν υπήρξαν «παρατράγουδα» και υπερβολική βία, κάτι που φαίνεται και από σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό κόμβο του «Al Jazeera» του οποίου δημοσιογράφος επιβαίνει στο σκάφος.

Άδειασε τους Έλληνες αφελείς ο «φίλος» μας Ερντογάν…

Ακόμη και οι αθεράπευτα ρομαντικοί των διεθνών σχέσεων που πιστεύουν στην προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών και στην αδελφοσύνη των δυο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, με ένα Αιγαίο που θα ανήκει… στα ψάρια του, θα πρέπει να πάγωσαν από τον κυνισμό του ισλαμιστή Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και τις εμπρηστικές δηλώσεις στις οποίες προέβη το πρωί.

«Casus Belli» της Χεζμπολάχ απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα


Η εκτίμηση του «defence-point.gr» ότι η αστάθεια και η ένταση είναι συνυφασμένη με τις περιοχές όπου ανακαλύπτονται πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αφού οι πάντες επιχειρούν, δίκαια ή άδικα – εντελώς αδιάφορο στον «νόμο της ζούγκλας» που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις – δικαιώθηκε απόλυτα.
Ο κανόνας του μεσανατολικού φαύλου κύκλου βέβαια βρίσκει για μια ακόμη φορά την εφαρμογή του, επειδή στην πρόσκληση για διάλογο των ισραηλινών ο Λίβανος δεν μπορεί να προσέλθει, λόγω του ότι δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος!

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σε Χριστόφια και κυβέρνηση οι ευθύνες

Ευθύνες κατά κύριο λόγο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σε υπουργούς και στην κυβέρνηση για την τραγωδία της περασμένης Δευτέρας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» αποδίδουν οι Κύπριοι πολίτες και ζητούν κι άλλες παραιτήσεις.


Αυτά δείχνει η δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» και δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή.

Επί τόπου καταστροφή με σπρέι και κατάσχεση του παρεμπορίου- Αρχίζει από σήμερα σε εφαρμογή ο νέος νόμος

Σε εφαρμογή τέθηκε ο νέος νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταστρέφουν επί τόπου με ανεξίτηλο σπρέι τα προϊόντα παρεμπορίου που κατάσχονται από τα κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους σε δημόσιους χώρους, υπαίθριες και λαϊκές αγορές. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ολική ρήξη και στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας


"Στο κόκκινο" βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ με τα αποτελέσματα αστο "πάγωμα" να φαίνονται" ήδη σε θέματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία. Οι ισραηλινές εταιρείες έχουν εξοβελιστεί από όλους τους τουρκιούς διαγωνισμούς αμυντικού υλικού, ενώ παρατηρούνται και δυσχέρειες στον ομαλό εφοδιασμό και την λογιστική υποστήριξη των ισραηλινής κατασκευής συστημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Δανεικές" βόμβες για την Λιβύη ζήτησε το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα

Τελικά φαίνεται ότι ελληνικές βόμβες θα πέσουν ή έχουν ήδη πέσει στη Λιβύη! Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "Η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται να ικανοποιήσει το αίτημα του ΝΑΤΟ για παροχή όπλων στις αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας που επιχερούν από ελληνικά αεροδρόμια κατά της Λιβύης"!

Πάνε για στάση πληρωμών και στις ΗΠΑ! - Αρνούνται οι Ρεπουμπλικάνοι να τυπώσουν κι άλλα δολάρια


Πολιτική και οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με αφορμή την απόρριψη του σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα να συρρικνωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια (4 τρισ. δολάρια) το ομοσπονδιακό έλλειμμα, υπό 10ετή προθεσμία οι Ρεπουμπλικάνοι την ώρα που επίκειται στον Λευκό Οίκο μια σύσκεψη γι’ αυτό το ζήτημα, κάτι παραπάνω από τρείς εβδομάδες πριν από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Συρία: Επιβεβαίωση διαταγών μαζικής δολοφονίας αμάχων…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aλ Ζαζίρα, Σύριος, μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος της Δαμασκού, ο οποίος αυτομόλησε, δήλωσε στο Human Rights Watch (HRW) πως οι εντολές που είχαν από τους ανωτέρους τους ήταν να ανοίξουν πυρ κατά αμάχων οι οποίοι διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο καθεστώς.

Τρέμει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία


Σε κατάσταση πανικού φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και μαζί της όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης και του γεγονότος ότι η Ιταλία, μέλος του G8, βρέθηκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, συγκάλεσε σε σύσκεψη στις 9πμ σήμερα τους αξιωματούχους που διαχειρίζονται την οικονομική κρίση της Ένωσης, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.

Διπλωματική μαεστρία του Έλληνα προέδρου στο Ισραήλ

Ξεκίνησε σήμερα η επίσημη 48ωρη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο Ισραήλ, σε επιβεβαίωση της θεαματικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.
Η σημασία της επίσκεψης αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, και ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν άμεση εμπλοκή στους τομείς που έχουν υλοποιήσει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη τρομοκρατών τουρκικής προέλευσης

Σε έφοδο που εκτέλεσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, συνέλαβε δύο άτομα. Μία γυναίκα τουρκικής υπηκοότητας, αλλά με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κουρδικής καταγωγής, 42 ετών, για την οποία υπήρχε ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές. Η γυναίκα της οποίας το όνομα, σύμφωνα με το νόμο, δε μπορεί να δημοσιοποιηθεί, φέρεται να είναι μέλος της ακροαριστερής ένοπλης οργάνωσης “Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο” – DHKP-C. Η οργάνωση αυτή είναι παράνομη στη Γερμανία.

Κύπρος: Ισχυρές εκρήξεις στη Ναυτική Βάση «Ευ. Φλωράκης»

Δυστυχώς, ο απολογισμός από την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση είναι δραματικός: Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 αξιωματικοί και πέντε πυροσβέστες φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Άλλες πληροφορίες μιλούν για 12 συνολικά νεκρούς. Η έκρηξη οφείλεται στο ότι υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο που κατευθυνόταν στη Συρία, από τα οποία πήραν φωτιά τα δύο. Τα είχαν αφήσει στη βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρμόδιος υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια, αφού βρίσκονταν δίπλα σε σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος. Από τις εκρήξεις προκλήθηκε διακοπή ρεύματος στους σταθμούς Μονής και Βασιλικού. Σύμφωνα με το sigmalive.com, μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ. Στην περιοχή έχει ήδη μεταβεί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ελληνοκινεζικές επενδύσεις στον τομέα των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων

Το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε πριν από δύο μήνες η ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Sinovel Wind Energy Group Co Ltd. για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200 – 300 MW καθώς και την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου αρχίζει να αποδίδει.
Συγκεκριμένα, μελετώνται διάφορες τοποθεσίες για την ανάπτυξη του αιολικού πάρκου που θα βρίσκεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταξύ των οποίων περιοχές στη Β. Ελλάδα (Ροδόπη), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το αιολικό πάρκο που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Μακρόνησο.

Απαγορεύθηκαν τα βιβλία της Σαϊεντολογίας στη Ρωσία

Ρωσικό δικαστήριο στο Shchyolkovo (προάστιο της Μόσχας) αποφάνθηκε πως το βιβλίο «Τι είναι η Σαϊεντολογία» του ιδρυτή της  L. Ron Hubbard αλλά και άλλα βιβλία συναφούς περιεχομένου είναι «καταδικαστέα επειδή προκαλούν σε ακραίες δραστηριότητες» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του γραφείου της Εισαγγελίας του ρωσικού δικαστηρίου.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πως όταν η απόφαση του δικαστηρίου τεθεί σε ισχύ όλα τα βιβλία του θρησκευτικο-φιλοσοφικού αυτού κινήματος θα μπουν στην ομοσπονδιακή "μαύρη" λίστα των βιβλίων με ακραίο περιεχόμενο και κατά συνέπεια θα απαγορευθούν σε όλη τη Ρωσία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr