ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ


Ο περιορισμός των πιστώσεων στη Γερμανία γίνεται εξαιρετικά κρίσιμος, προειδοποίησε χθες Σάββατο η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στο Βερολίνο εντός της εβδομάδας για να αποτρέψει οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς πιστώσεων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
"Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε διαδικτυακή της ομιλία, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στο γραφείο της. Η Μέρκελ πρόκειται να ξεκινήσει σειρά οικονομικών συζητήσεων την Τετάρτη.
"Θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους των χρηματο-οικονομικών ιδρυμάτων για το τί μπορούμε να πράξουμε για να αποφύγουμε μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία θα αποδειχθεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη", τόνισε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος Μέρκελ προσθέτει ότι θα έπρεπε οι τράπεζες να ήταν περισσότερο προσεκτικές, αλλά επίσης έχουν και ένα παν-οικονομικό καθήκον όπως είναι αυτό, το να υπηρετούν την οικονομία.
"Και για το λόγο αυτό το θέτουμε απολύτως σαφώς ότι πρέπει να εκπληρώσουν αυτό τους το καθήκον", τονίζει η Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν "πιστωτικό μεσολαβητή" που θα μιλά για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξασφάλιση δανείων με λογικά επιτόκια.
Στη συνάντηση της Τετάρτης στο γραφείο της Μέρκελ θα παραστούν επικεφαλής επιχειρήσεων, συνδικάτων, τραπεζών και ομάδων επαφής ακαδημαϊκών κύκλων και εργαστηρίων ιδεών.
Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και υπογραμμίζει "υπολογίζω στο αίσθημα ευθύνης του καθενός μας που επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα μας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΝΤΡΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ


Το υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας απέστειλε σήμερα Τρίτη υπόμνημα διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία, με το οποίο περιγράφει τα νησιά Kuril ως "έδαφος που ορίζεται από τη Ρωσία". Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η ιαπωνική κυβέρνηση επανέλαβε ότι "η Ρωσία κατέχει παράνομα τα τέσσερα νησιά". Ρώσος βουλευτής τόνισε με την σειρά του ότι η θέση της ιαπωνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα είναι αντιπαραγωγική για διάλογο, με την κόντρα για το εν λόγω ζήτημα να συνεχίζεται.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ Δ.Δ. ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ


Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατέθεσε προσφυγή, με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ενώπιον του οποίου δικάζεται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το εκτελεστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπερέβη τις αρμοδιότητές του, όταν ίδρυσε το Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1993.
Επίσης, αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «μεταβίβασε τις μη υπάρχουσες νομοθετικές εξουσίες στο δικό του δημιούργημα, το ICTY».
«Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προσφυγή, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς θεωρεί ότι είναι ηθική υποχρέωσή του απέναντι στην ιστορία και στην παγκόσμια κοινή γνώμη να αμφισβητήσει την εγκυρότητα και τη νομιμότητα του δικαστηρίου», αναφέρεται στην προσφυγή.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία σε βάρος του μη σερβικού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα και σε επτά ακόμη δήμους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για εκδίωξη, δολοφονίες, απελάσεις, απάνθρωπη συμπεριφορά, εκφοβισμό, παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων και απαγωγές στη διάρκεια του πολέμου την περίοδο 1992-1995.
Ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 και στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους εκδόθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ύστερα από 12 χρόνια διαφυγής.
Η δίκη του άρχισε στις 27 Οκτωβρίου του 2009 και διακόπηκε στις 5 Νοεμβρίου, επειδή ο κατηγορούμενος αρνείται να συμμετάσχει στη δίκη, τονίζοντας ότι δεν του δόθηκε χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY όρισε το Βρετανό δικηγόρο Ρίτσαρντ Χάρβεϊ εκπρόσωπο του Κάρατζιτς και αποφάσισε συνέχιση της δίκης την 1η Μαρτίου του 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχέδια Ρωσίας για πυρηνικό αντιδραστήρα στον ιρανικό σταθμό Μπουσέρ


H Ρωσία σχεδιάζει να αρχίσει την λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ τον Μάρτιο του 2010 για να συμπέσει με το ιρανικό Νέο Ετος, ανέφεραν σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερ δύο πηγές που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της ευαισθησίας που παρουσιάζει το θέμα, ανέφεραν ότι η Ρωσία έδωσε εντολή το εργοστάσιο να είναι έτοιμο για λειτουργία μέχρι το ιρανικό Νέο Ετος, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. «Μας ανατέθηκε η αποστολή της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι το ιρανικό Νέο Ετους. Υπάρχει ακόμη πολύ εργασία να γίνει», είπε μία από τις πηγές.

Μία άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έδωσε εντολή το εργοστάσιο να είναι έτοιμο μέχρι το ιρανικό Νέο Ετος και πρόσθεσε ότι οι δοκιμαστικές εργασίες στο εργοστάσιο πάνε καλά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία χρησιμοποιεί το Μπουσέρ - και μεγάλα συμβόλαια πώλησης όπλων - ως μοχλό στις σχέσεις με την Τεχεράνη την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες υποπτεύονται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα πως τεχνικά θέματα θα εμποδίσουν τους μηχανικούς της να θέσουν σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ νωρίτερα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε το 2009.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο πρόκειται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ σήμερα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης πως σχεδιάζει να κατασκευάσει δέκα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Μόσχα συμφώνησε να κατασκευάσει τον σταθμό το 1995 στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου που άρχισε να κατασκευάζει την δεκαετία του 1970 η γερμανική εταιρεία Siemens. Το έργο σταμάτησε εξαιτίας της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και του ιρανο-ιρακινού πολέμου (1980-88).Το συμβόλαιο κατασκευής του εργοστασίου αποτελεί κρατικό απόρρητο παρότι εκτιμάται ότι το κόστος του ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ρωσία θέλει να αποφευχθεί η κλιμάκωση με το Ιράν

Η Ρωσία θέλει να αποφευχθεί η κλιμάκωση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, υποστηρίζοντας ότι έχει «καλές ελπίδες» πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με την ΙΑΕΑ και να οικοδομήσουν νέες μονάδες για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετά το ψήφισμα της Παρασκευής από την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ με το οποίο καταδικάζεται το Ιράν για την πυρηνική πολιτική του.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, μια εποικοδομητική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις 5 +1 (οι έξι μεγάλες δυνάμεις) είναι μεγάλης σημασίας, και δεν επιθυμούμε καθόλου μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Στάμκο σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί.

Πρόσθεσε επίσης «ότι έχει την καλή ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» μεταξύ της Τεχεράνης και των 5 +1, που περιλαμβάνουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, καθώς και τη Γερμανία.

Η Ρωσία, που κατά παράδοση δείχνει περισσότερη κατανόηση στις θέσεις και ανοίγει το δρόμο για πιθανές κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Ο ρώσος υπουργός παρακολούθησε «τεχνικές» δοκιμές στην πυρηνική μονάδα του Μπουσέρ, που οικοδομήθηκε από τους Ρώσους και η έναρξη της λειτουργίας της έχει καθυστερήσει επανειλημμένα.

«Αυτές είναι οι πιο σημαντικές δοκιμές πριν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, μόλις δοκιμαστούν οι διάφορες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλι Ακμπάρ Σαλέχι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Σμάτκο δήλωσε από την πλευρά του ότι «προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η ασφάλεια της μονάδας», της οποίας η λειτουργία δεν θα αρχίσει πριν από το τέλος του 2009, όπως προβλεπόταν κατά τους τελευταίους μήνες.

Ικανοποίηση στη Σερβία για την κατάργηση της βίζας στην Ε.Ε.


Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την κατάργηση της βίζας για τους Σέρβους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαιρέτισε την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Σερβίας που αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τους πολίτες της Σερβίας, διότι μετά από 20 χρόνια απομόνωσης έχουν ξανά τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τάντιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωπαίους επίτροπους Όλι Ρεν και Ζακ Μπαρό, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τάντιτς χαρακτήρισε σημαντική για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων την κατάργηση των θεωρήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Κοσόβου, για τους πολίτες του οποίου δεν ισχύει η κατάργηση της βίζας, ο κ. Τάντιτς, αφού επανέλαβε ότι η περιοχή αποτελεί σερβική επαρχία, χαρακτήρισε «τεχνικό πρόβλημα» την εξαίρεση των Κοσοβάρων από την απόφαση της ΕΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ξεπεραστεί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια για το αν το Βελιγράδι αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ο κ. Τάντιτς απάντησε: «Η θέση της Σερβίας είναι ξεκάθαρη, εμείς αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση μας».

Ερώτηση για το ενδεχόμενο να λάβει σύντομα η ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων δέχτηκε ο Όλι Ρεν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συναντήθηκαν στην Πρέσπες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες των δύο χωρών. Ειδικότερα, για την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Ρεν ανέφερε ότι για την ώρα δεν μπορεί να αναφέρει κάποια ακριβή ημερομηνία, εκτίμησε ωστόσο ότι «τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση

Αύξηση των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν


Ο Γκόρντον Μπράουν επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή στις αρχές Δεκεμβρίου 500 επιπλέον ανδρών στο Αφγανιστάν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή των Κοινοτήτων επιβεβαίωσε σήμερα την αποστολή στις αρχές Δεκεμβρίου 500 επιπλέον ανδρών στο Αφγανιστάν, για να φθάσει η δύναμη του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος που βρίσκεται στη χώρα αυτή τους 9.500 άνδρες.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στους βουλευτές ότι οι τρεις όροι που τέθηκαν την 14η Οκτωβρίου για την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών έχουν εκπληρωθεί: επαρκής εξοπλισμός, αύξηση του αριθμού των ανδρών των εκστρατευτικών σωμάτων των άλλων μελών του συνασπισμού, και ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Επιβεβαιώνω ότι θα φέρουμε το νέο επίπεδο των στρατευμάτων μας στους 9500 άνδρες. Οι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου για να ενισχυθεί η βρετανική παρουσία στην επαρχία Χέλμαντ», δήλωσε ο Μπράουν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με την προσθήκη ειδικών δυνάμεων και «άλλου προσωπικού», που θα αναπτυχθούν στη χώρα, το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα «θα υπερβαίνει τους 10.000 στρατιώτες».

Εικοσιτετράωρη απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 3 Δεκεμβρίου


Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το πρωί στις 11 η ώρα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία έως το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους διεκδικούν, μεταξύ άλλων, νέο Ενιαίο Μισθολόγιο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμφωνία Ε.Ε. για παροχή τραπεζικών στοιχείων στις ΗΠΑΣυμφώνησαν τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες για το επίμαχο ζήτημα να επιτραπεί στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα σε έρευνες για την τρομοκρατία.

Η σημερινή απόφαση από τους 27 υπουργούς εσωτερικών της Ε.Ε., πάρθηκε μία ημέρα πριν ξεκινήσει η ισχύς της νέας συνθήκης που θα έδινε στους αρμόδιους περισσότερα δικαιώματα να προβάλλουν αντιρρήσεις για την εν λόγω συμφωνία.

Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Τομπίας Μπίλστρομ ανέφερε ότι η προσωρινή συμφωνία μεταφοράς δεδομένων θα διαρκέσει 9 μήνες και δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να διαθέτουν τα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο Ζακ Μπαρό, επίτροπος για ζητήματα δικαιοσύνης της ΕΕ, ανέφερε ότι η Ένωση θα ζητήσει τον Φεβρουάριο συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας με την Ουάσιγκτον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Στήριξη από Γιούνκερ κι Αλμούνια στην ελληνική οικονομία


Ενα ακόμα αρνητικό δημοσίευμα από τους Financial Times, βάζει στην ίδια «γραμμή» το Ντουμπάι με την ...Ελλάδα.
Δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα έκαναν τις προηγούμενες ώρες ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το μήνυμα των δηλώσεων τους κοινό: Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν κινδυνεύει με πτώχευση - καμμία χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στον δανεισμό της. Οπως είναι φυσικό και οι δύο παρεμβάσεις λειτουργούν ευνοικά για την εθνική οικονομία στις αγορές, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στα spreads των ελληνικών με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα.

Υπάρχει, πάντως, και σήμερα μια σκιά πάνω από τη χώρα μας και τη ρίχνει με δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Για την ακρίβεια, διερωτάται αν μετά το Ντουμπάι ακολουθεί η Ελλάδα. Κι αυτό το δημοσίευμα εντάσσεται σε ένα μπαράζ αρνητικών κρίσεων που έχουν γίνει από το συγκεκριμένο έντυπο, εναντίον της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

kathimerini.gr

«Καλή δύναμη» ευχήθηκε ο Καρατζαφέρης στο νέο πρόεδρο της ΝΔ


Σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε τα εξής:

«Στο νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εύχομαι καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα στη πολιτική μαγνητική τομογραφία που θα υποβληθεί, όπως όλοι όσοι εξαρτώνται και συμβαίνει στη δημοκρατία μας, από τη βούληση των πολλών. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία, με τη σωστή αποκρυπτογράφηση του μηνύματος από την εσωτερική κομματική εκλογή, να στοιχηθεί σε αρχές και αξίες, που είχαν αποδομηθεί από τη Ρηγίλλης. Το μεταναστευτικό, το όνομα των Σκοπίων, η μη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, το νέο status που προϊόντος του χρόνου επιβάλλεται στη Θράκη, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο υδροκεφαλισμός της δημόσιας διοίκησης, η διαφάνεια του χθες αλλά και του σήμερα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens, η μακράν λαϊκισμών αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι θεμελιώδη κεφάλαια που δεν ξεπερνιούνται παρά μόνο με ξεκάθαρες απόψεις.

Τέλος, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της εφεδρικής κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του τόπου, για μας στο ΛΑ.Ο.Σ είναι βασικός πυλώνας δράσης».

www.kathimerini.gr

ΥΠΕΞ: «Σταθερά ανοδική η δυναμική των ελληνορωσικών σχέσεων»


Δηλώσεις εκπροσώπου ρωσικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα.
Την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, που ξεκινά σήμερα, θα προσδώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της πολυμερούς ελληνορωσικής διμερούς συνεργασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βασίζονται στην πολυετή ιστορία της διακρατικής συνεργασίας, θεμέλιο της οποίας είναι οι παραδόσεις φιλίας και ιστορικής εγγύτητας των πολιτισμών των δύο λαών, δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι σχέσεις μας «έχουν εταιρικό χαρακτήρα και σταθερά ανοδική δυναμική», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης θυμίζοντας την υπάρχουσα νομική τους βάση: την Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας, τα Κοινά προγράμματα δράσης για τα έτη 2005-6 και 2007-9, καθώς και τις τακτικές πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου και τον μόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, όσο και μεταξύ των επιτελών των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο, κατά τις διαβουλεύσεις θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στις διμερείς πολιτικές σχέσεις και σε σειρά πρακτικών τομέων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και διεθνή προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Η σύμπτωση απόψεων Ρωσίας και Ελλάδας στις προσεγγίσεις τους για την πλειονότητα των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων», επεσήμανε ο κ. Νεστερένκο, εκτιμώντας ότι «η ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, στην οποία θα δοθεί μεγάλη σημασία κατά τις επικείμενες συνομιλίες, θα έχει στόχο τη διεύρυνση αυτών των τομέων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διμερή οικονομική συνεργασία, που «αναπτύσσεται ιδιαιτέρως δυναμικά», ο κ. Νεστερένκο είπε ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο, που προμηθεύεται η Ελλάδα, η εργασία για την υλοποίηση του τριμερούς ρωσο-ελληνο-βουλγαρικού σχεδίου κατασκευής του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και η υλοποίηση του σχεδίου South Stream ανοίγουν ευρείες δυνατότητες για τη συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας στην υπόθεση της διασφάλισης σταθερούς προμήθειας με ενεργειακές πηγές και ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο από βουλευτές του ΛΑΟΣ για την απόσυρση


Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, Ο. Παπανδρέου και Α. Κολοκοτρώνης προσέφυγαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα της απόσυρσης των ΙΧ .

Η προσφυγή των βουλευτών του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε - αιφνιδιαστικά και εντελώς αναπάντεχα- να μην συνεχίσει το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών ΙΧ το οποίο είχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμείνουν στην κυκλοφορία χιλιάδες ρυπογόνα αυτοκίνητα, πολίτες που είχαν προγραμματίσει την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων τους και την αγορά καινούργιων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας να έχουν απελπιστεί, ενώ παράλληλα χιλιάδες θέσεις στάθμευσης στις μεγάλες ελληνικές πόλεις μένουν κατειλημμένες από σαράβαλα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους κρατούσαν επί χρόνια περιμένοντας να καθιερωθεί το μέτρο της απόσυρσης» .

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, πλέον ο Έλληνας πολίτης δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό κίνητρο για να αποσύρει το «παλαιό και ρυπογόνο ΙΧ το οποίο κατέχει. Η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα περνά πρωτοφανή κρίση, η προσπάθεια εφαρμογής μιας στοιχειώδους περιβαλλοντικής πολιτικής 'μπαίνει στο ράφι' και οι πολίτες νιώθουν ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια και καθίσταται ανυπόληπτο» .

Κατά το κείμενο της προσφυγής, οι Έλληνες πολίτες που απέσυραν τα ΙΧ τους μία μέρα πριν υπογραφεί η «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» από τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία παύει η απόσυρση αισθάνονται «αδικημένοι» .

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο


Όμηροι στα χέρια εννέα οπλισμένων Σομαλών πειρατών βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής οι δεκαεννέα αλλοδαποί και οι εννέα Έλληνες ναυτικοί, μέλη πληρώματος του με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Maran Centaurus», νηολογίου Πειραιά 10714, το οποίο κατελήφθη από τους ένοπλους, ενώ έπλεε ανοιχτά της Σομαλίας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, την πειρατεία στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο γνωστοποίησε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Κρίστεν Ναβιγκέισον, ο υποπλοίαρχος του Maran Centaurus, ο οποίος τόνισε ότι όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους, και ότι οι εννέα ένοπλοι οδηγούν το πλοίο προς λιμάνι της Σομαλίας.

Το Maran Centaurus είχε αποπλεύσει έμφορτο μαζούτ από το Κουβέιτ με προορισμό την Αμερική.

Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Ενέργειας στο Ιράν


Ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις για την κοινή πυρηνική μονάδα παραγωγής ενεργείας στο Μπουσέχρ και για να επισκεφτεί τη μονάδα στο νησί στα νότια του Περσικού Κόλπου, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων ISNA.

Ο Σμάτκο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί και τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας της χώρας Αλι Ακμπαρ Σαλέχι, και με τον Σαλέχι θα επιθεωρήσουν τη μονάδα στο Μπουσέχρ αύριο.

Η μονάδα στο Μπουσέχρ αναμενόταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 αλλά ο Σμάτκο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει και πάλι. Μεταξύ των ιρανών αξιωματούχων επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, καθώς η μονάδα των 1000 μεγαβάτ είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι έτοιμη στις αρχές του 2000, αλλά έκτοτε η ολοκλήρωση της έχει καθυστερήσει πέντε φορές.

Το Ιράν έχει ανεχτεί τις τελευταίες ρωσικές καθυστερήσεις γιατί δεν διαθέτει άλλους ουσιαστικούς συνεργάτες πλην των Ρώσων, ούτε κάποιον άλλον που να τον στηρίζει στη διαμάχη του με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στη Δύση τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, το πρόγραμμα του ελαφρού ύδατος στο Μπουσέχρ έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό εξαιτίας της ανάμιξης της Ρωσίας σε αυτό, και των εγγυήσεων ότι το πυρηνικό καύσιμο που θα χρησιμοποιείται θα προέρχεται από τη Ρωσία και τα πυρηνικά απόβλητα θα επιστρέφουν στη Ρωσία.

Αντίθετοι στην ανέγερση νέων μιναρέδων οι Ελβετοί


Η ελβετική τηλεόραση ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι φαίνεται να εγκρίνουν τη στηριζόμενη από τη δεξιά πρόταση για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.

«Η πρωτοβουλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, υπάρχει μια θετική τάση. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη», μετέδωσε η γαλλόφωνη τηλεόραση 30 λεπτά μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας το μεσημέρι.

Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα.

Επίσης και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της.

Ακόμη 9.000 πεζοναύτες στέλνουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν


Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ με την νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν που προβλέπεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, περίπου 9.000 αμερικανοί πεζοναύτες θα αναπτυχθούν στην επαρχία Χελμάντ της ασιατικής χώρας τις επόμενες ημέρες.

Επικαλούμενη δηλώσεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι ενισχύσεις-με τις οποίες θα διπλασιαστεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην επαρχία αυτή-δεν θα αναχωρήσουν πριν από την ομιλία του Ομπάμα που αναμένεται να κάνει την Τρίτη από την αμερικανική στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι χίλιοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα αποσταλούν επίσης μετά από την ανάπτυξη των πεζοναυτών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010.

«Τα πρώτα στρατεύματα που θα αποσταλούν θα είναι πεζοναύτες»,δήλωσε χθες προς τους αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ο στρατηγός Τζέιμς Κόνγουεη, διοικητής του σώματος των πεζοναυτών,σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Ο Ομπάμα εξετάζει εδώ και περίπου τρεις μήνες το αίτημα του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού Στάνλει ΜαΚρίσταλ που έχει ζητήσει την αποστολή ενισχύσεων από περίπου 40.000 άνδρες.Ηδη στην χώρα αυτή βρίσκονται περίπου 68.000 αμερικανοί στρατιώτες και 42.000 στρατιώτες από άλλες χώρες. Ο αμερικανικός Τύπος εκτιμάει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει τελικά την αποστολή περίπου 34.000 επί πλέον αμερικανών στρατιωτών.

Πρώτα σύννεφα πάνω από το ΠΑΣΟΚ


Λιγότερο από δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη του κ. Γ. Παπανδρέου, τα πρώτα πυκνά σύννεφα πάνω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Η συχνή, λόγω υποχρεώσεων, απουσία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ υπουργών, τα αντιφατικά επικοινωνιακά μηνύματα και οι καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού συνθέτουν ένα εκρηκτικό πολιτικό μείγμα, που πλέον προβληματίζει έντονα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πλέον αισιόδοξοι, όπως ο κ. Θ. Πάγκαλος, φέρονται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση «περνάει τις παιδικές της ασθένειες», καθώς πολλά στελέχη της δεν έχουν προηγούμενη υπουργική και επικοινωνιακή εμπειρία και ότι θα βρει τον βηματισμό της το επόμενο διάστημα. «Η κριτική που μας ασκείται είναι υπερβολική και θα την καταλάβαινα αν είχαν περάσει έξι και όχι μόνον δύο μήνες» λέει ο αντιπρόεδρος στους συνομιλητές του.

Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Ηδη, στον κ. Γ. Παπανδρέου έχουν κατατεθεί εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να δίδει σε μεγαλύτερο βαθμό τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου και ισχυρού πολιτικού κέντρου.

Κατά μια άποψη, τον συγκεκριμένο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η ομάδα του λεγόμενου «πρωινού καφέ», αλλά με την αρχική της σύνθεση. Δηλαδή, με την παρουσία των κ. Γ. Ραγκούση, Δημ. Ρέππα, Γ. Παπακωνσταντίνου και την προσθήκη του κ. Σ. Ξυνίδη, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες -με δεδομένη και τη μη συμμετοχή του πρωθυπουργού στις συνεδριάσεις- απουσιάζουν συστηματικά από το όργανο. Κατά μια άλλη εκδοχή, όμως, απαιτούνται «ριζοσπαστικότερα» μέτρα, καθώς τα δύσκολα για την κυβέρνηση έπονται. Οσοι πρεσβεύουν την παραπάνω άποψη υποστηρίζουν πως ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής ενός «ορατού» οργάνου με τη μορφή «μίνι κυβερνητικής επιτροπής», που θα έχει τη συνολική ευθύνη του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Επίσης, στο παρασκήνιο ασκείται ήδη κριτική για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αναδείξει επαρκώς, από κοινού με τους κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη, τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων. Ομως, πέραν της παρέμβασης που επόκειτο να κάνει χθες ο πρωθυπουργός στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επικρατήσει η άποψη πως τυχόν χρησιμοποίηση δραματικών τόνων από τον κ. Παπανδρέου στην παρούσα φάση θα «νέκρωνε την αγορά». Ως εκ τούτου, της όποιας δικής του μείζονος παρέμβασης στην ανωτέρω κατεύθυνση, θα προηγηθεί η προώθηση των μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας από την κ. Λούκα Κατσέλη, και η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Επί του παρόντος, είναι λοιπόν σαφές πως ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του για ενδεχόμενη αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου παραγωγής στρατηγικής και επικοινωνιακής πολιτικής. Ως εκ τούτου, οι επιτελείς του θέτουν ως προτεραιότητα την άμεση θεραπεία των βασικών «αρρυθμιών» της κυβέρνησης. Πρώτο μέλημα, είναι η στήριξη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το κύρος του οποίου δέχθηκε πλήγμα από τις δημόσιες διαφωνίες των κ. Θ. Πάγκαλου και Χρ. Παπουτσή στην προοπτική «παγώματος» των μισθών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επισημάνθηκε με διακριτικό τρόπο, ότι εκ του θεσμικού του ρόλου, πρέπει να αποφεύγει τη δημόσια κριτική κυβερνητικών στελεχών. Ενώ, στην ίδια κατεύθυνση, υπήρξαν παραινέσεις προς τον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να ενημερώνει τους βασικούς «παίκτες» της κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες και να τυγχάνουν αποτελεσματικής επικοινωνιακής στήριξης.

Προτεραιότητα

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι η αποφυγή δημόσιων διαφωνιών μεταξύ υπουργών. Η διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Δ. Ρέππα και της κ. Τίνας Μπιρμπίλη που κινήθηκε εκτός κεντρικής κυβερνητικής γραμμής στο ζήτημα του Αχελώου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι διαφορετικοί τόνοι έναντι του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος από τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Πεταλωτή, ένα ακόμη. Και οι αποκλίνουσες τοποθετήσεις των κ. Ευάγγ. Βενιζέλου και Π. Μπεγλίτη για τη νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, το τρίτο. Τέλος, επιβεβλημένη θεωρείται η «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών σε μια σειρά από υπουργεία. Η σύγκρουση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου και του κ. Γ. Πανάρετου έχει καταστεί ορατή και δημοσίως. Ομως, στο παρασκήνιο της Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος και για άλλους υπόγειους διαγκωνισμούς: Μεταξύ των κ. Δ. Ρέππα και Ν. Σηφουνάκη στο Υποδομών, της κ. Τίνας Μπιρμπίλη και του κ. Γ. Μανιάτη στο Περιβάλλοντος, και μεταξύ των κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Φώφης Γεννηματά στο Υγείας, ενώ φημολογείται πως πρόβλημα συντονισμού καταγράφεται και στο υπουργείο Οικονομίας του οποίου προΐσταται η κ. Λούκα Κατσέλη.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν καθοριστούν οι αρμοδιότητες των υφυπουργών, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Λύτρας.

Άγρια συμπλοκή με τραυματίες στην Ομόνοια


Τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός άγριας συμπλοκής μεταξύ περίπου είκοσι αλλοδαπών στις 3 μετά το μεσημέρι στην οδό Ξούθου στην Ομόνοια. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, συνεπλάκησαν μεταξύ τους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Από το σημείο διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο Λαϊκό Νοσοκομείο ένας Ιρακινός, ένας Ιρανός και ένας Αφγανός σοβαρότερα από τους οποίους είναι ο Ιρανός, o οποίος έφερε τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά και εισήχθη στο χειρουργείο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ οι δράστες αναζητούνται.
ΣΧΟΛΙΟ: Μπράβο μας! Αφήστε να μπούν και άλλοι μέσα. Να τούς κάνουμε και Έλληνεςγια να γίνουμε άλλη μία φορά διεθνός ρεζίλι

Μηδενική ανοχή στους ταραξίες


Δόγμα μηδενικής ανοχής προκρίνουν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία ενόψει της συνόδου του Συμβoυλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον φόνο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο σχεδιασμός ασφαλείας τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή με ανάπτυξη δυνάμεων στις εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες της συνόδου (ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού), ενώ τα μέτρα θα κορυφώνονται καθώς θα πλησιάζει η 6η Δεκεμβρίου. Σε κατάσταση μερικής επιφυλακής και μετά την 7η Δεκεμβρίου θα παραμείνουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, ενώ εντολή στα περιπολικά να κινούνται περιμετρικά των τμημάτων προκειμένου να αποτραπεί τυχόν επίθεση κατά αστυνομικού στόχου έχει δοθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε όσους επιχειρήσουν να διαταράξουν την τάξη», είπε στην «Κ» πηγή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Από πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι αρχές, προκύπτει ότι τα οργανωμένα μπλοκ αναρχικών δεν θα επιδιώξουν να συγκρουστούν με την Αστυνομία. Δεν ισχύει το ίδιο για μια ομάδα περίπου 300 νεαρών αντιεξουσιαστών που δρουν δίχως κεντρική καθοδήγηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξουν να προκαλέσουν εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές. Οπως και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, το συγκεκριμένο μπλοκ αντιεξουσιαστών θα βρεθεί υπό ασφυκτικό κλοιό. Δυνάμεις θα αναπτυχθούν και περιφερειακά του κέντρου της Αθήνας, σε αστυνομικούς, και όχι μόνο, στόχους. Ηδη πάντως καταγράφεται προσπάθεια σταδιακής κλιμάκωσης της έντασης, με επιθέσεις σε γραφεία πολιτικών, υποκαταστήματα τραπεζών και αστυνομικών στόχων, όπως πεζές περιπολίες και περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Την Παρασκευή νεαροί από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων επιτέθηκαν με μπουκάλια σε διερχόμενο περιπολικό, ενώ αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε την παραμονή στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Απόστολου Κατσιφάρα, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Βούρου. Διαψεύδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορία για επικείμενη άφιξη οργανωμένων ομάδων Ισπανών και Ιταλών αναρχικών για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, όχι οργανωμένες κινήσεις», λέει στην «Κ» για το θέμα καλά πληροφορημένη πηγή.
ΣΧΟΛΙΟ: Τα αφεντικούλια πρέπει να τα προστατεύουμε τους κακόμοιρους τους Ελληνες καταστηματάρχες ας τούς τα σπάνε τα μαγαζιά τα καλόπαιδα με τις κουκούλες
Συμφωνούμε να μήν γίνουν επεισόδια,αλλά αυτό να γίνεται για όλους.
ΟΧΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

«Σκληρό καρύδι» οι τράπεζες


Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομίας και τις τράπεζες σχετικά με τα νομοσχέδια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Ο πρώτος γύρος θα μπορούσε να πει κανείς ότι έληξε υπέρ των τραπεζών, αφού από τις 14 αντιρρήσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το υπουργείο έκανε πίσω στις 11 και για τις υπόλοιπες τρεις αναμένεται σύντομα νέα συνάντηση. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι και στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της αγοράς θα υπάρξουν υποχωρήσεις καθώς, όπως έλεγαν τραπεζικά στελέχη, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα που έχει καταθέσει για δημόσια διαβούλευση, δεν πρόκειται να πέσει στην αγορά ούτε ευρώ. Άλλωστε, μια πρόγευση για τη...

γενναιοδωρία των τραπεζιτών της χώρας έχουν πάρει ήδη οι καταναλωτές, καθώς απορρίπτονται 7 στις 10 αιτήσεις για χορήγηση νέων δανείων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα έχουν δανείσει 17 δισ. ευρώ λιγότερα από πέρσι

Το πάρτι στο Ντουμπάι τελείωσε


Πριν από λίγους μήνες, είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως το πάρκινγκ στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι είχε γεμίσει από εγκαταλελειμμένα σπορ αυτοκίνητα- μάλιστα οι ξένοι ιδιοκτήτες τους άφηναν στο ντουλαπάκι σωρό τις υπερχρεωμένες πιστωτικές. Οι φήμες μόλις επιβεβαιώθηκαν: το Ντουμπάι, το εμιράτο της υπερβολής και της επίδειξης, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ότι υπάρχουν προβλήματα ήταν γνωστό. Πάει ένας χρόνος που η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να ανακόπτει την εκρηκτική ανάπτυξη του Ντουμπάι- υπολογίζεται πως περισσότερα από 400 κατασκευαστικά σχέδια, συνολικής αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ακυρωθεί ή «κολλήσει». Και πάλι, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία: η κυβέρνηση του Ντουμπάι ζήτησε από τους πιστωτές πάγωμα έξι μηνών στην αποπληρωμή των τακτικών δανειακών υποχρεώσεων της κυβερνητικής επενδυτικής εταιρείας Dubai World- βασικής μηχανής ανάπτυξης του Ντουμπάικαι της θυγατρικής της Νakheel. Η τελευταία είναι η εταιρεία που είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή του «Φοίνικα» και του «Κόσμου»- αμφότερα συμπλέγματα τεχνητών νησιών, φορτωμένων υπερπολυτελείς βίλες για τους πλούσιους και τους διάσημους του κόσμου.

Πυκνοκατοικημένο
Το Ντουμπάι είναι ένα από τα επτά- και το πιο πυκνοκατοικημένο- αυτοδιοικούμενα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Αμπού Ντάμπι, δεν έχει· το Ντουμπάι όμως αρίστευσε τα τελευταία χρόνια σε έναν άλλον τομέα, αυτόν των κατασκευών, και δη των θεαματικών κατασκευών, από τεχνητά νησιά και ουρανοξύστες μέχρι χιονοδρομικά κέντρα (με τεχνητό φυσικά χιόνι) και λαμπερές πόλεις καταμεσής της ερήμου. Αυτό το όργιο κατασκευών μετέτρεψε το εμιράτο των 4.114 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε παγκόσμιο τουριστικό και χρηματοπιστωτικό κόμβο. Ο πληθυσμός του εκτοξεύτηκε στους 2.262.000 κατοίκους· επαγγελματίες από ολόκληρο τον κόσμο υπέκυψαν στο δέλεαρ των υψηλών αμοιβών και του φιλελεύθερου, για τα αραβικά δεδομένα, τρόπου ζωής· παράλληλα, ένας στρατός από Ασιάτες προσελήφθη για την υλοποίηση των φανταχτερών κατασκευαστικών σχεδίων και οι ντόπιοι έφτασαν να αποτελούν μόλις το 17% του συνόλου των κατοίκων. Το 2002, όταν μπήκε πωλητήριο στις 2.000 βίλες του «Φοίνικα Τζουμέιρα», χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να αγοραστεί και η τελευταία- ο Μπραντ Πιτ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι μόνον δύο από τις διασημότητες που έσπευσαν.

Μαρασμός
Η χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο, μετέτρεψε την κατασκευαστική άνθηση σε μαρασμό, προκάλεσε μαζική έξοδο των εκπατρισμένων επαγγελματιών (εξ ου οι φήμες για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στο αεροδρόμιο με τις πιστωτικές στο ντουλαπάκι) και άφησε το εμιράτο με χρέη 80-90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 59 από τα οποία βαρύνουν την Dubai World. Τώρα ο εμίρης του Ντουμπάι, ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ Αλ-Μαχτούμ, ζητεί τη βοήθεια του «μεγάλου αδελφού» του, του εμίρη του Αμπού Ντάμπι. Όπως επισημαίνει ωστόσο η «Μonde», αυτός δύσκολα θα συνδράμει χωρίς ανταλλάγματα, είτε αυτά είναι μετοχές στα δύο τελευταία διαμάντια του Ντουμπάι, την Εmirates Αirlines και την Dubai Ρorts, είτε μια σκληρότερη στάση στο θέμα του Ιράνδιότι το Ντουμπάι είναι σημαντική εξαγωγός χώρα στο Ιράν και κέντρο επανεξαγωγής για ιρανικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνεί η «Ιndependent», το πάρτι στο Ντουμπάι έχει τελειώσει.

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν οι Γερμανοί


Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνονται να βρουν αφενός μεν ποια είναι τα ακριβή τους συναισθήματα έναντι του κ. Προβόπουλου, αφετέρου δε ποια είναι η ορθή δοσολογία λιτότητας και παροχών που θα ικανοποιήσει τους πάντες- δηλαδή, θα ταΐσει και τον σκύλο, αλλά θα κρατήσει και την πίτα ολάκερη- κάποιοι άλλοι σοβαροί κύριοι με γκρίζα κοστούμια ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να καταφθάσουν στην Αθήνα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία με τη μορφή μεικτής επιτροπής θα έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές- κάτι που πολλοί ονομάζουν χρεοκοπία.

Η αποστολή αυτής της επιτροπής οργανώθηκε και σχεδιάστηκε- τελεί υπό την...αιγίδα, τρόπον τινάαπό τη Γερμανία και προσωπικά την κ. Μέρκελ, η οποία διαπιστώνοντας πως οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν επιθυμεί εκπλήξεις στον χώρο της ευρωζώνης. Κι αυτό όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά κυρίως διότι μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ντόμινο για άλλες οικονομίες της ΟΝΕ - της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, για παράδειγμα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.

Μέσω Ντόιτσε Μπανκ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ ετέθη από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανίακι ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει άπαντες οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις προχθές, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Τα σενάρια. Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές δίνουν και παίρνουν, αλλά το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί. Άλλοι... βιάζονται και λένε «πριν από τους κουραμπιέδες», άλλοι θεωρούν ότι το σημείο κρίσης θα είναι ο Ιανουάριος, όταν η χώρα θα βγει στις αγορές αναζητώντας κάποια δισ. ευρώ, άλλοι πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες- και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει- και άλλοι στην τρίτη φάση της επιτήρησης, που συνοδεύεται από την «επιτροπεία» της Κομισιόν, τον Μάρτιο.

Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία- και κάποιοι από αυτούς προτίθενται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Τρίτης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.α.). Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας (σ.σ.: αυτό εννοούσαν όταν είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου να καταργήσει μερικά υπουργεία!), μείωση των αμυντικών δαπανών («αφού έτσι κι αλλιώς δεν σας προφυλάσσουν, μην τις κάνετε»!) κ.ά.

ΛΑ.Ο.Σ: «Από τη Σμύρνη του χθες, στη Νέα Σμύρνη του σήμερα»


Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε την Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 & ώρα 19:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης (κεντρική πλατεία, 2ας Μαΐου 8, 3ος όροφος), όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:

«Από τη Σμύρνη του χθες, στη Νέα Σμύρνη του σήμερα»

με ομιλητές τον κ. Ιωάννη Κοραντή, Βουλευτή Επικρατείας , τον κ. Κωστή Αϊβαλιώτη Βουλευτή Β` Αθηνών και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής & Βουλευτή Β' Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συζήτηση και μπουφές.


Με εκτίμηση, Δημοτική Επιτροπή ΛΑ.Ο.Σ Νέας Σμύρνης

Όλα τα τελευταία νέα, θέσεις, παρεμβάσεις στο: http://laosnsmyrnis.blogspot.com/


Για επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 6945-03.22.02 , e-mail: laosnsmyrnis@gmail.com

Ο κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις λιμενικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, και έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις λιμενικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα»
Δύο από τα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο βρίσκονται σε ακινησία, ενώ και το τρίτο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, τη στιγμή που η επαρκής φύλαξη της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής προϋποθέτει την ύπαρξη έξι τουλάχιστον λιμενικών σκαφών. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι νυχτερινές περιπολίες και να παραμένει ουσιαστικά αφύλακτη η θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, με τους Τούρκους διακινητές παράνομων μεταναστών να έχουν επιδοθεί σε μια χωρίς προηγούμενο τακτική. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα μόνο αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για την επαρκή φύλαξη της ανωτέρω θαλάσσιας οριογραμμής και την εντατικοποίηση των περιπολιών; αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Παρασκευη 27/11/09

Αντισυνταγματική η αποκαθήλωση εικόνων από τα σχολείαTου Αθανάσιου Κων. Πλεύρη
δικηγόρου, διδάκτορα ποινικού δικαίου
βουλευτή Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ.

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη αποκαθήλωσης της εικόνας του Χριστού από τα σχολεία, θέση που πιστά υπηρετούν οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης και μη-κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από περίεργα κέντρα, όπως το Ίδρυμα Σόρος.


Επιχείρημα προς αυτήν την κατεύθυνση στάθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναφορικά με την περίπτωση της Ιταλίας.

Παρότι η απόφαση αυτή αφορά μία μόνο περίπτωση και άλλο κράτος, οφείλω εκ των προτέρων να τονίσω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αποκαθήλωσης της εικόνας του Χριστού από τα σχολεία προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει κάθε διεθνούς συνθήκης. Ειδικώς αναφορικά με την ΕΣΔΑ (την σύμβαση βάσει της οποίας δικάζει το ΕΔΔΑ), αυτή βάσει του άρθρου 28 παρ. 1 υπερισχύει κάθε αντίθετης διατάξεως απλού νόμου, αλλά κατισχύει έναντι του Συντάγματος. Με απλά λόγια, όταν οι διατάξεις της ΕΣΔΑ και οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, εφαρμόζονται αυτές του Συντάγματος και μόνο.

Το ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει στο άρθρο 13 την ανεξιθρησκεία, υπό την έννοια της ανοχής όλων των γνωστών θρησκειών και της ανεμπόδιστης λειτουργίας τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Στο άρθρο 3 γίνεται σαφής αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία, τη θρησκεία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ αναφορικά με την Παιδεία στο άρθρο 16 παρ. 2 ορίζεται ότι έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Δηλαδή, είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους πεφωτισμένους διεθνιστές, το Σύνταγμά μας ρητώς μιλά για ανάγκη σφυρηλάτησης εθνικής (προφανώς της ελληνικής) και θρησκευτικής (προφανώς, σε συνδυασμό με το άρθρο, της ορθοδόξου) συνείδησης.

Επομένως, το Σύνταγμά μας δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο, ευθέως αναγνωρίζει την πίστη της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού ως επικρατούσα και επιβάλλει, προς λύπη των αθεϊστών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον θρησκευτικό όρκο κατά την ανάληψη των βουλευτικών καθηκόντων. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια αφαίρεσης της εικόνας του Χριστού από δικαστήρια και σχολεία προσκρούει ευθέως στο άρθρο 3 του Συντάγματος, ενώ ειδικά για τα σχολεία και στο άρθρο 16 παρ. 2.

Δυστυχώς για όσους με εντολές ξένων κέντρων απεργάζονται την αεθνική και άθεη κοινωνία, θα πρέπει να ξέρουν ότι ο συντακτικός νομοθέτης φρόντισε ήδη από το 1975 να τους κόψει την όρεξη. Συνεπώς η κυβέρνηση, εάν ενδώσει στις εντολές των ξεπουλημένων, πέρα από την ηθική κατακραυγή θα έχει λειτουργήσει και ενάντια στο Σύνταγμα.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Παρασκευη 27/11/09

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ


Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τις απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας με αφορμή την διαφορά που υπάρχει με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
"Με τις συνθήκες που υπάρχουν η χρήση στρατιωτικής βίας για την ελευθέρωση του εδάφους του καταλαμβάνεται από την Αρμενία θα μπορούσε να καταστεί αναπόφευκτη", αναφέρθηκε από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση επιδιενώθηκε μετά το αδιέξοδο που οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και των μεσολαβητών στο Μόναχο.

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την άμεση και πλήρη έρευνα σχετικά με το συμβάν της Πέμπτης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, όπου ένας Ουκρανός βρέθηκε νεκρός.
Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ένας κάτοικος της περιοχής Kharkov που οδηγούσε κοντά στα σύνορα πυροβολήθηκε από Ρώσους συνοριοφύλακες.
«Αναμένουμε την άμεση και πλήρη έρευνα για αυτό το τραγικό περιστατικό, που συνέβη στη ρωσική επικράτεια, και ειδικά στην περίπτωση που ισχύει ότι οι Ρώσοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ", ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο σε ανακοινωσή του.
Σύμφωνα με την Ουκρανία το συγκεκριμένο περιστατικό έδειξε "την αναγκαιότητα καθορισμού των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας". Η Ρωσία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι οι συνοριοφύλακες ενήργησαν στα πλαίσια του νόμου.

Επίκαιρη ερώτηση Αδ. Γεωργιάδη για την ιστοσελίδα Indymedia


Με επιχείρημα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδη, περί «παράνομης ιστοσελίδας», που εκπέμπει μέσω του διακομιστή του Πολυτεχνείου.

«Η διοίκηση των πανεπιστημίων δεν μπορεί να χρειάζεται τη διαιτησία και πολύ περισσότερο την καθοδήγηση του υπουργείου Παιδείας. Αλίμονο αν επενέβαινε στον τρόπο, που χρησιμοποιεί τους υπολογιστές του ένα πανεπιστήμιο και στις σελίδες που φιλοξενεί. Αλίμονο αν τις παρακολουθούσε για να τις κλείνει αν κάποια από αυτές είναι πρέπουσα, ή όχι. Είναι άστοχο να ανοίγουμε λάθος θέματα σε λάθος χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους», είπε ο κ. Πανάρετος.

Αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι εκφράζεται από τη δήλωση της κας Διαμαντοπούλου, ότι «δεν κρίνει τη Δικαιοσύνη», «οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση» και πως «ζούμε σε ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου, πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «το "Indymedia" (Ιντιμίντια) είναι ένα πειρατικώς εκπεμπόμενο σάιτ, το οποίο εκμεταλλεύεται το άσυλο για να προχωρεί σε έκνομες πράξεις».

Ως παράδειγμα επικαλέστηκε ανάρτηση στην ιστοσελίδα αυτή, της ταυτότητας φοιτητή του ΛΑΟΣ, τον οποίο ξυλοκόπησαν κουκουλοφόροι στη Θεολογική Σχολή, του έκλεψαν το πορτοφόλι και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Η λεζάντα έγραφε «ιδού ο φασίστας, που δείρανε στη Θεολογική». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι όταν επικοινώνησε με τον κ. Σφακιανάκη, εκείνος του γνωστοποίησε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γιατί αρνούνται να συνεργαστούν οι πρυτανικές αρχές. Ύστερα από τηλεφώνημά του, ο Πρύτανης αφαίρεσε την ανάρτηση.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέγνωσε και κείμενο ανάρτησης στο «Ιντιμίντια», το οποίο αναφέρεται στην επίθεση κουκουλοφόρων στα ΜΑΤ και λέει «ήταν υπέροχο να τους βλέπεις να υποφέρουν από τα δακρυγόνα και να μην ξέρουν πού να πάνε». Ακόμη είπε ότι αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα ο εμπρησμός του βιβλιοπωλείου του με φράσεις «τι ωραία που καίγεται το βιβλιοπωλείο του φασίστα».

«Τι σχέση έχουν αυτά με την ελευθερία των ιδεών, που επικαλέστηκε ψευδώς η υπουργός Παιδείας; Οι πρυτάνεις έχουν δικαίωμα να μη σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, όπως δήλωσαν, και αυτό να επαινείται από την κυρία Διαμαντοπούλου; Τα πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα κράτη με δικιά τους δικαιοσύνη;», ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας ο κ. Πανάρετος είπε πως θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί στο να απαντήσει συγκεκριμένα για την ιστοσελίδα του «Ιντιμίντια», γιατί θα κρινόταν το ζήτημα με βάση τις απόψεις, που εκφράζονται εκεί. Υπογράμμισε πως αν κριθεί ότι υπάρχει παράνομης και εγκληματικής φύσεως περιεχόμενο σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αυτό χρήζει διερεύνησης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανεξάρτητα από το πού φιλοξενείται.

Είπε ότι στην περίπτωση του ηλεκτρονικού βήματος η εκ των πραγμάτων στάση του πανεπιστημίου είναι παγίως θετική, όπως π.χ. οι ιστότοποι των φοιτητικών οργανώσεων.

«Το ζήτημα δεν είναι η πρόσβαση στη δυνατότητα αυτή. Είναι με ποιες προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα της φιλοξενίας ιστοσελίδων. Το ερώτημα, πώς αποφασίζεται αυτή η πρόσβαση στο συγκεκριμένο βήμα και με ποια κριτήρια θα αναρτηθεί μια σελίδα, η όχι. Με βάση την άποψη που εκφράζει, με βάση τη ταυτότητα του διαχειριστή της, με βάση τη σχέση του διαχειριστή με το πανεπιστήμιο (φοιτητική, ή κομματική ιδιότητα) κι εφόσον επιτρέπει την ανάρτηση, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από την χρήση, πόσοι πόροι διατίθενται και βάσει ποιού σχεδιασμού ή πολιτικής. Ποιοι είναι οι κανόνες. Αυτή είναι η οπτική γωνία σε σχέση με τη δυνατότητα έκφρασης άποψης, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό βήμα. Κι αυτό, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, μπορεί να καθοριστεί μόνον από αυτά».

Στις 4 Δεκεμβρίου η απόφαση της Κύπρου για την Τουρκία


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για σουηδικό προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία.
Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την τελική μορφή που θα πάρει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Δεκεμβρίου, σε σχέση με την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε επικρίσεις για το γεγονός ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνει μεν την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, αλλά δεν προβλέπει κυρώσεις, δήλωσε ότι η συζήτηση για το προσχέδιο μόλις τώρα άρχισε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

«Για το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι γνωστό ότι θα αποφασίσει συλλογικά το Εθνικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και ασφαλώς με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχει συνεχής επαφή και συντονισμός», είπε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων πρέπει να υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από μέρους της ΕΕ και πρακτικά μέτρα για τη συμμόρφωση της Τουρκίας.

Δήλωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την αξιοποίηση της συγκυρίας που προκύπτει από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την προώθηση επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως η ΕΕ είναι ενήμερη για τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει μέτρα σε περίπτωση που αυτές οι τουρκικές υποχρεώσεις δεν εκπληρωθούν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύννεφα πολέμου στις σχέσεις Βενεζουέλας και Κολομβίας


«Να αποφύγουμε τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας στη Μπογκοτά.
Ο Κολομβιανός υπουργός της Αμυνας, Γκαμπριέλ Σίλβα, με σημερινές δηλώσεις του στην Μπογκοτά επισήμανε ότι, «πρώτη φορά εδώ και 10ετίες η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μιαν εξωτερική απειλή», αναφερόμενος εμμέσως στη γειτονική Βενεζουέλα και τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι «η αναμέτρη πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθεί».

«Πρώτη φορά εδώ και 10ετίες ολόκληρες, ο υπουργός της Άμυνας είναι υποχρεωμένος να μελετήσει, πώς πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί απέναντι σε μία εξωτερική απειλή», τόνισε μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό «Ράντιο Καρακόλ» ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο κλίμα έντασης στις σχέσεις της χώρας του με το Καράκας, από τον Ιούλιο και μετά.

«Όμως, οι γείτονες είναι καταδικασμένοι να συνεννοούνται ενώ το καθήκον του υπουργού της Αμυνας είναι πάση θυσία να αποφεύγεται ένας πόλεμος εάν όμως αυτός κηρυχθεί, πρέπει να αντιμετωπίζεται και να κερδίζεται», ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις ο αξιωματούχος.

«Στο πρώτο στάδιο είμαστε...», διευκρίνισε αμέσως, «να αποφύγουμε τον πόλεμο».

Μπογκοτά και Καράκας διέκοψαν την 28η Ιουλίου τις διπλωματικές τους σχέσεις, όταν η Μπογκοτά ανήγγειλε μία διμερή συμφωνία με την Ουάσινγκτον-τελικά υπογράφηκε την 30η Οκτωβρίου--για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Ουάσινγκτον κι η Μπογκοτά τονίζουν από την πλευρά τους ότι, μ' αυτήν τη συμφωνία «θα καταπολεμηθούν η τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών». Το Καράκας υποπτεύεται ότι από το έδαφος της Κολομβίας θα γίνονται στρατιωτικές κινήσεις, που θα ζημιώνουν τη Βενεζουέλα.

Βάσει της συμφωνίας, επτά βάσεις στο έδαφος της Κολομβίας θα χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Βενεζουέλα έχει δύο χιλιάδες χιλιόμετρα κοινή μεθόριο με την Κολομβία. Μετά τον Ιούλιο, πολλαπλασιάστηκαν οι φραστικές αντεγκλήσεις και τα μεθοριακά επεισόδια ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες της Λ. Αμερικής. Το θέμα απασχολεί ήδη και το Σ. Ασφάλειας του ΟΗΕ, στο οποίο προσέφυγαν ήδη και το Καράκας κι η Μπογκοτά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Συζητήσιμα νόμιμη» η επέμβαση στο Ιράκ τονίζει Βρετανός πρεσβευτής


Οι επισημάνσεις πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στον ΟΗΕ, για τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ.
Η στρατιωτική επέμβαση το 2003 στο Ιράκ ήταν μεν «νόμιμη», η νομιμότητα της όμως είναι «συζητήσιμη» δεδομένου ότι αυτή η επέμβαση δεν απολάμβανε μιάς επαρκούς λαϊκής υποστήριξης, τόνισε σήμερα μιλώντας στο Λονδίνο ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ (1998-2003) κ. Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απορρίπτοντας τη γαλλική εναντίωση στην ένοπλη επέμβαση και αποκαλώντας την «ανώφελα προκλητική».

Ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ, που κατέθεσε σήμερα στην βρετανική Επιτροπή για τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, τόνισε ότι «και μία μεγάλη πλειοψηφία κρατών (της ΕΕ) δεν παρέσχε μία δημοκρατική υποστήριξη» στον πόλεμο αυτόν «όπως άλλωστε και μία πλειοψηφία στο εσωτερικό της Βρετανίας».

Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2005 απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσει στη Βρετανία ένα βιβλίο του διπλωμάτη, στο οποίο επισημαινόταν ότι ο πόλεμος αυτός «δεν είχε πολιτική νομιμοποίηση», όπως αναφέρεται σήμερα σε πολλά βρετανικά δημοσιεύματα.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι τη «νόμιμη βάση» στις εχθροπραξίες έδωσε η υπ' αριθμόν 1441 απόφαση του Σ. Ασφάλειας του ΟΗΕ, του Νοεμβρίου του 2002, καλώντας το καθεστώς Χουσέϊν να σεβαστεί τις έναντι της διεθνούς κοινότητας υποχρεώσεις του στον τομέα του αφοπλισμού, υποχρεώνοντας τη Βαγδάτη να δεχθεί στο Ιράκ επιθεωρητές του ΟΗΕ για τους εξοπλισμούς, αλλά μη εξουσιοδοτώντας ρητά τον ΟΗΕ να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ, για να γίνουν αυτές σεβαστές.

Ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ «πολέμησε» για να υιοθετηθεί η απόφαση αυτή, απειλώντας με παραίτηση στην αντίθετη περίπτωση. «Η απόφαση είχε στόχο να καταστεί πρόδηλο ότι, το Ιράκ δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τον αφοπλισμό», κατέθεσε σήμερα.

Η 2η απόφαση στον ΟΗΕ.

Το Λονδίνο θέλησε να υιοθετηθεί από το Σ. Ασφαλείας και μία δεύτερη απόφαση, με την οποία θα διατασσόταν η ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ, δηλαδή υπερβαίνοντας και την εναντίωση δύο από τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας - της Ρωσίας και της Γαλλίας--αμφότερων διστακτικών να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, με το οποίο τις συνέδεαν «στενοί» δεσμοί.

«Τότε διαφάνηκε ότι στην Ουάσινγκτον αυτές τις βρετανικές προσπάθειες δεν τις στήριζαν και έμοιαζαν, μάλιστα, να προετοιμάζουν μια σύγκρουση, ό,τι κι αν αποφάσιζε να πράξει» το Λονδίνο, κατέθεσε επίσης σήμερα ο ίδιος διπλωμάτης.

Την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον προετοίμαζε πόλεμο συμμερίζονταν το Παρίσι και η Μόσχα: το Παρίσι έδειξε εχθρότητα γιαυτό, αλλά η Μόσχα σταδιακά προσάρμοσε τη θέση της καθιστώντας την ηπιότερη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης στην κατάθεσή του και αποκαλώντας τη γαλλική «ασυμβίβαστη» στάση «ανώφελα προκλητική"--αναφερόταν στο ότι ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ επέσεισε το γαλλικό «βέτο», εάν προωθείτο προς ψήφιση η δεύτερη αυτή απόφαση.

Αυτά γίνονταν στο Παρίσι όταν «ακόμα και στην Ουάσινγκτον, μερικοί φαίνονταν πρόθυμοι για συμβιβασμούς», κατηγόρησε ευθέως το Παρίσι ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ.

Τέλος κατέθεσε ότι προτιμότερο θα ήταν οι εχθροπραξίες να άρχιζαν τον Οκτώβριο 2003, ώστε να μεσολαβήσουν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ και να να έχει στο μεταξύ καταστεί «αδιαμφισβήτητη» η «νόμιμη βάση» του πολέμου του 2003.

«Όμως η αμερικανική ώθηση για μία 'πρόωρη' στρατιωτική κίνηση υπήρξε τόσο πολύ ισχυρή ώστε να είναι αδύνατον, για εμάς, να την εξουδετερώσουμε», κατέθεσε καταλήγοντας στην «Επιτροπή για το Ιράκ» ο βρετανός διπλωμάτης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσιοποίηση των ονομάτων των <<παιδοφίλων>> ζητά ο Γ. Καρατζαφέρης


Συζήτηση στη Βουλή για τη γρίπη Α και τα κρούσματα παιδοφιλίας.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας σήμερα στη Βουλή ανέφερε ότι έγινε στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα της πανδημίας της γρίπης και υπήρξε σχετική ενημέρωση από την κα Γιαμαρέλου (από το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας) και τον κ. Σαρόγλου (από το ΚΕΕΛΠΟ) και απάντησαν στα επιστημονικά θέματα.

«Γιατί εμείς μπορούμε να εξασφαλίζουμε το διοικητικό και πολιτικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορούμε εμείς να απαντούμε για εκείνα τα οποία πρέπει να απαντούν οι επιστήμονες», τόνισε η κα Ξενογιαννακοπούλου.

Προηγουμένως, αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας της γρίπης ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης ζήτησε από την Υπουργό της Υγείας να προκαλέσει συνάντηση με όλους τους γιατρούς - βουλευτές εντός του Σαββατοκύριακου, η οποία θα καταλήξει σε ένα πόρισμα σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού.

«Να τους δούμε να εμβολιάζονται. Γιατί στη Βουλή είμαστε και για να παιδαγωγούμε. Στο κόσμο υπάρχει αγωνία και σύγχυση», είπε.

Εξ άλλου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «παιδόφιλων» ώστε να αποθαρρύνονται άλλοι από το να συνεχίζουν αυτό το «βρώμικο έργο».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για τον χώρο της Υγείας, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για «αυτούς τους αρρωστημένους ανθρώπους».

Αφού ανέφερε ότι «χτύπησε» μέσα στη Βουλή το φαινόμενο αυτό, επικρότησε την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αρθεί η απόσπαση του εργαζόμενου «για να πάει από κει που ήρθε, από την ΕΡΤ».

Ο Γ. Καρατζαφέρης διερωτήθηκε «γιατί τους προστατεύουν και δεν δίνονται στην κοινή γνώμη τα ονόματά τους, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ότι μπορεί ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, να είναι εκείνος που θα επιτεθεί στο παιδί του».

«Να το δείτε με μεγάλη προτεραιότητα, γιατί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση πολλαπλασιάζεται. Δεν υπάρχει εβδομάδα που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να μην βρίσκει αυτό το νοσηρό προϊόν στο Ίντερνετ, που μπαίνει μέσα στα σπίτια μας. Να κάνει κάτι η Πολιτεία. Δεν δέχομαι αυτή την άτυπη προστασία που τους παρέχεται. Ποιοι είναι; Ποιος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου; Ποιος είναι ο υπάλληλος της Βουλής; Να τους μάθουμε για να προφυλάσσεται ο κόσμος από αυτούς», τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Και απευθυνόμενος προς την υπουργό Υγείας ανέφερε πως είναι σίγουρος ότι θα λάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που αναλογούν στο υπουργείο της, αλλά εμπλέκονται κι άλλα υπουργεία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Αποκαλύψεις επιτροπής για την εισβολή στο Ιράκ


A.P., AFP

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα σημαντικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των ακροάσεων ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Σκοπός της επιτροπής είναι να διερευνήσει τόσο τις συνθήκες υπό τις οποίες η τότε κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο όσο και τις όποιες παρατυπίες τυχόν έγιναν από τις βρετανικές δυνάμεις, από την εισβολή του 2003 μέχρι την πρόσφατη αποχώρησή τους. Ανάμεσα σε εκείνους που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι και ο ίδιος ο κ. Μπλερ, ενώ δεν αποκλείεται οι εμπειρογνώμονες να καλέσουν και τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.

Χθες πάντως, ο πρώην διευθυντής στον τομέα εθνικής ασφάλειας του Φόρεϊν Οφις, Γουίλιαμ Εχρμαν, δήλωσε πως η Βρετανία γνώριζε πριν από την εισβολή ότι ακόμη και αν το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής δεν ήταν σε θέση να τα χρησιμοποιήσει. «Οι εκθέσεις που παίρναμε από τις μυστικές υπηρεσίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μάλλον δεν είχε στη διάθεσή του τις κατάλληλες πυραυλικές κεφαλές, στις οποίες να γομώσει τυχόν βιολογικά ή χημικά όπλα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ήταν συνήθως «πρόχειρες», «περιορισμένες» και «σποραδικές». Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο πρώην διευθυντής του τομέα διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής στο Φόρεϊν Οφις, Τιμ Ντάουζ. Ο κ. Ντάουζ δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες περί επαφών του καθεστώτος του Ιράκ με μεμονωμένα μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά όχι και ενδείξεις συστηματικής συνεργασίας με την οργάνωση. Οι όποιες περιορισμένες επαφές διακόπηκαν μάλιστα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά την περίφημη πληροφορία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σε θέση να εξαπολύσει χτύπημα με Οπλο Μαζικής Καταστροφής, μέσα σε 45 λεπτά από τη στιγμή που θα έδινε τη σχετική εντολή, ο κ. Ντάουζ διευκρίνισε ότι, ακόμη και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε «χτύπημα σε άλλη χώρα, αλλά χρήση χημικών σε πεδίο μάχης, μέσα στην ιρακινή επικράτεια». Επιπλέον, όλοι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν διευκρίνισαν ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Λιβύη ενέπνεαν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία στις μυστικές υπηρεσίες από ό, τι το Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση για την εισβολή είχε ληφθεί από τον Λευκό Οίκο, ενδεχομένως μάλιστα και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο να μη δημοσιευθεί ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής μετά το πέρας των ερευνών της, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Γκλεγκ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «ξέπλυμα ευθυνών». «Τι νόημα έχει η έρευνα, αν η κοινή γνώμη δεν μάθει τι πραγματικά έγινε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλεγκ.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν


AFP, A. P., Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Oπως επιβεβαιώθηκε και επισήμως χθες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει την προσεχή Τρίτη διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει στο Αφγανιστάν. Το διάγγελμα θα εκφωνηθεί στη σχολή αξιωματικών του Γουέστ Πόιντ. Σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Λευκού Οίκου στα μέσα ενημέρωσης, η απόφαση που ελήφθη προβλέπει τη σταδιακή αποστολή τριών ταξιαρχιών πεζικού και μίας ταξιαρχίας πεζοναυτών προς ενίσχυση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, από τις αρχές του νέου έτους. Η εν λόγω δύναμη υπολογίζεται σε 34.000 στρατιώτες. Πέραν αυτών, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε χθες ότι η Ντάουνινγκ Στριτ αισιοδοξεί ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρουν με 5.000 ακόμη στρατιώτες. Αν επαληθευθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε η συνολική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα προσεγγίσει τους 150.000 στρατιώτες στα τέλη του 2010.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον οι στρατιωτικές ενισχύσεις, όσο σημαντικές και αν είναι, αρκούν για να αναστρέψουν τη ροή του πολέμου. Η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητα της αφγανικής κυβέρνησης τροφοδοτούν τη λαϊκή υποστήριξη προς τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, ενώ στις τάξεις τους έχει προσχωρήσει και σημαντικός αριθμός τοπικών φυλάρχων και οπλαρχηγών. Ως εκ τούτου, οι πολυετείς προσπάθειες να ηττηθούν στρατιωτικά οι Ταλιμπάν αποδεικνύονται μέχρι σήμερα ατελέσφορες. Ανταποκρινόμενος στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεσμεύθηκε να αναγάγει την καταπολέμηση της διαφθοράς σε προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες γενναιόδωρες αυξήσεις σε όλους τους αστυνομικούς της χώρας, προκειμένου να μην είναι τόσο εύκολη η δωροδοκία τους. Επιπλέον, ο κ. Καρζάι έχει καλέσει επανειλημμένως τους Ταλιμπάν σε διάλογο, με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα τους. Ο αρχηγός του κινήματος όμως, Μουλά Ομάρ, απέρριψε χθες εκ νέου με ανακοίνωσή του την πρόταση, με το επιχείρημα ότι «δεν χωράει συζήτηση με μία κυβέρνηση που ανέχεται την παρουσία ξένων κατακτητών στη χώρα».

Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Αθανάσιος Μπούσιος


Ομόφωνη η επιλογή του από το ΚΥΣΕΑ.
Ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε επέλεξε ως νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος τον αντιναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο, διότι συγκέντρωνε σε απόλυτο βαθμό όλα τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα για την κάλυψη της κενής θέσης του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας έθεσε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία τον μέχρι τώρα αρχηγό αντιναύαρχο Θόδωρο Ρεντλεπέρη, θεωρώντας αυτόν ως ευδοκίμως τερματίσαντα την σταδιοδρομία του, και του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού Λιμενικού Σώματος και του ναυάρχου εν αποστρατεία.

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να κρίνει τις θέσεις των δύο υπαρχηγών του Λιμενικού.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος θα γίνει αύριο στο πρώην ΥΕΝΑΝΠ, παρουσία του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού Σπ. Βούγια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμόρφωση Τουρκίας ζητά ο κ.Χριστόφιας


Επιβεβαίωση πληροφοριών για επιστολή Χριστόφια προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την Τουρκία.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει προειδοποιήσει τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόθεση της Κύπρου να παρεμποδίσει την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η χώρα αυτή δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των άλλων 26 χωρών-μελών, τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν έχει πράξει οτιδήποτε για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Χριστόφιας τονίζει πως η Αγκυρα οφείλει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και όχι απλώς με λόγια στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης πως αν η Αγκυρα δεν ενεργήσει θετικά τόσο στο Κυπριακό όσο και σχετικά με τις υποχρεώσεις της με βάση το Πρωτόκολλο της Αγκυρας μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό, αλλά πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει κοινή στάση η Κύπρος θα ενεργήσει μονομερώς για να προασπίσει την αξιοπρέπειά της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Νέα μέτρα για την ολοκλήρωση του South Stream


Επίκαιρη ερώτηση Κ. Βελόπουλου για αγωγούς φυσικού αερίου. Απάντηση υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.
Τη διαβεβαίωση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει πρώτη προτεραιότητα στην υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, παρείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα έναρξης κατασκευής του έργου το δεύτερο εξάμηνο του 2013, και, ολοκλήρωσής του και έναρξης λειτουργίας του το 2014.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου, ο οποίος τόνισε πως το ζητούμενο είναι πότε θα τελειώσει ο αγωγός και προέτρεψε «κλείστε το αυτό το θέμα, θα επιτελέσετε εθνικό έργο», ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε για εκείνα που «τεκμηριώνουν την σαφή κεντρική επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό».

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης,

-Πρώτον, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου για το καθεστώς διέλευσης του ίδιου του αγωγού.

-Δεύτερον: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία διέλευσης.

-Τρίτον: Κατατέθηκε, και εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου, η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση.

-Τέταρτον: Συγκροτήθηκε η Τοπική Επιτροπή Έβρου και, με την προεδρία του νομάρχη Έβρου και τη συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, θα υπάρξει ανοιχτή δημόσια διαβούλευση επί όλων των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του αγωγού.

-Πέμπτον: Ανασυγκροτείται η Διϋπουργική Επιτροπή, η οποία θα επιλύει σε συνεχή βάση τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στην πορεία εξέλιξης του έργου.

Αναφερόμενος, τέλος, στον νότιο κλάδο του αγωγού «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), που αφορά την χώρα μας (ο οποίος από τη Βουλγαρία κατεβαίνει στην Ελλάδα, διασχίζει την Αδριατική και συναντά τη Ν. Ιταλία) ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι «προχωρά απολύτως» και ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί η κοινή θυγατρική ελληνορωσική εταιρεία με την συμμετοχή 50% για κάθε μία πλευρά.-

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙ....ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ


Σήμερα ανοίγουμε μια σειρά αναρτήσεων οι οποίες θα τελούν υπό τον ίδιο τίτλο στις οποίες θα παραθέσουμε μία σειρά στοιχείων με σκοπό να γίνει γνωστό στους επισκέπτες του ιστολογίου το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί στην χώρα μας σε διάφορους τομείς το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, αλλά και γιατί την θεωρούμε<<ασσύμετρη απειλή >>κατά της Ελλάδος όπως αναφέραμε σε παλαιότερη ανάρτηση.
ΜΈΡΟΣ Α΄ Οικονομική επιρροή.
Σήμερα στην χώρα μας ζουν και εργάζονται με τον Α η Β τρόπο πάνω από 2 με 2,5 εκατομμύρια αλλοδαπών στην συντριπτική τους πλειοψηφία λαθρομετανάστες και αλλόθρησκοι.
Υπολογίζεται ότι την τελευταία 20ετία πού παρατηρείτε το φαινόμενο η μεσαία και μικρομεσαία τάξη της χώρας έχει χάσει περί τα 200 δις ευρώ κέρδη από το παραεμπόριο που διεξάγουν οι λαθρομετανάστες ενώ ταυτόχρονα τα Ελληνικό κράτος έχει απολέσει 40 δις ευρώ Φ.Π.Α από τα συγκεκριμένα κεφάλαια καθώς και 30 δις ευρώ φόρους.
Την ίδια χρονική περίοδο το Ελληνικό κράτος δαπανά περί το 10 με 15% του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση τής δημόσιας διοίκησης προς εξυπηρέτηση με υπηρεσίες για αυτά τα 2,5 εκατομμύρια επιπλέον πληθυσμού που σε καμία περίπτωση η χώρα δέν ήταν έτοιμη να αντέξει, δη λ. τα ποσά που δαπανούνται ετησίως για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης εκπαίδευσης μεταφοράς στην ενδοχώρα πό τις ακριτικές περιοχές εισόδου σίτισης, ένδυσης τον πρώτο καιρό μέχρι να τούς αφήσουν ανεξέλενκτούςκ.λ.π ανέρχεται στο ποσό των 7 με 10 δις ευρώ ετησίως δη λ. στην 20ετία περί τα 150 δις ευρώ.
Υπολογίζοντας ότι τα 2,5 εκατομμύρια αλλοδαπών έχουν κατά κύριο λόγο εκτοπίσει στην ανεργία περί το 1 εκατομμύριο Έλληνες και με δεδομένο ότι όλοι αυτή διεξάγουν <<μαύρη>> εργασία τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απολέσει κονδύλια ύψους περίπου 150 δις ευρώ.
Αν η χώρα μας όλα αυτά τα κεφάλαια τα τοποθετούσε στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων με στόχο την επαναβιομηχάνηση της χώρας,την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα αγροτικών προϊόντων, την δημιουργία υποδομών και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος σήμερα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)θα άγγιζε τα 400 δις ευρώ από 270 δις πού είναι σήμερα.
Νομίζουμε ότι γίνεται αντιληπτό από τον καθένα ότι η χώρα όχι μόνο δέν θα είχε σήμερα εξωτερικό χρέος, αλλά θα ήταν μία χώρα όσον αφορά την οικονομική της υπόσταση επιπέδου κεντρικής Ευρώπης και όχι Αφρικής πού είναι σήμερα.

AΡΙΘΜΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Ιδιαιτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο με τους λαθρομετανάστες στα ακριτικά νησιά της χώρας. Συγκεκριμένα νησιά όπως τα Ψαρρά, ο Άγιος Ευστράτιος, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, και πολλά ακόμη, δέχονται καθημερινώς λαθρομετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας. Οι υποδομές των νησιών είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της πληθυσμιακής συνθέσεως των νησιών, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την διεθνή αρνητική εικόνα η οποία δημιουργείται από τις αρνητικές εντυπώσεις των ξένων επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες. Η οικονομική ζωή και δραστηριότητα των Ελλήνων κατοίκων πλήττεται σοβαρά από την ανεξέλεγκτη παρουσία και εισροή των λαθρομεταναστών, και πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα νησιά τους.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Α) Γνωρίζετε ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των λαθρομεταναστών στα ακριτικά νησιά;

Β) Πως προτίθεστε να προστατέψετε τους Έλληνες νησιώτες κατοίκους από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση;

Γ) Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με την απομάκρυνση και επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Αναρτήθηκε από ARGYRIS SIDERIS στις 26.11.09 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ-απο-αστυνομικοποιηση διαδικασιας χορηγησης ασυλου


Την απο-αστυνομικοποίηση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος χαρακτήρισε την μετανάστευση και την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα ως εθνικό κοινωνικό ζήτημα, ενώ, όπως είπε, η μετανάστευση, αυτή τη στιγμή γενικότερα, αποτελεί παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να κάνει ένα νέο ιστορικό βήμα στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα θα θέτει τέσσερις στόχους για την Ελλάδα.

Πρώτον να πάψει να αποτελεί η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι: Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης η Ελλάδα δέχεται μεγάλη μεταναστευτική ροή λόγω της γεωγραφικής της θέσης και πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη και την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Δεύτερος στόχος είναι να τεθεί τέρμα στο καθεστώς απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών. Ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε ότι οι Ελληνικές Αρχές καλούνται να διαχειριστούν κάθε χρόνο 250.000 μετανάστες από διάφορες χώρες και αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να θυμούνται ότι στην Ελλάδα είχαν το σεβασμό που πρέπει σε άνθρωπο.

Τρίτος στόχος είναι να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική ώστε όσοι μετανάστες ενσωματώνονται, αυτό να γίνεται με γρήγορες διαδικασίες και ισότιμα.

Τέταρτος στόχος είναι να αλλάξει ριζικά το πολιτικό άσυλο και να δίδεται σε όσους το δικαιούνται. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς πολιτικό άσυλο χορηγείται μόνο στο 0,03% όσων το ζητούν, είπε.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι αυτά τα βήματα αποτελούν μεγάλη ανατροπή για τη χώρα, στη δε επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα καθορίσει,με διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων, το νέο πλαίσιο, μετέχουν εκπρόσωποι από έντεκα συνολικά υπουργεία και φορείς.

Στην έναρξη των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην οποία επικεφαλής θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος,ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Υποχρηματοδότηση του Α-ΤΕΙ Κρήτης


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αποστολάτος Βαΐτσης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων σχετικά με την υποχρηματοδότηση του Α-Τ.Ε.Ι Κρήτης, και έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: «Υποχρηματοδότηση του Α-Τ.Ε.Ι Κρήτης»
Μετά και την ανωτατοποίηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θα περίμενε κανείς αντίστοιχα και την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης που παρέχουν τα ιδρύματα αυτά, η οποία βεβαίως δεν συνάδει με τη μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού, των χρημάτων, δηλαδή, που θα διατεθούν για τις διάφορες ανάγκες των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι ανάγκες των Α-Τ.Ε.Ι αυξάνονται, τα έσοδα από τις κρατικές δαπάνες για τον προϋλογισμό του Α-Τ.Ε.Ι Κρήτης για το 2010 είναι μειωμένα κατά 2,75%, με τη μείωση να παρουσιάζεται κυρίως στις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού και στις δαπάνες για εξοπλισμό. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για βιβλία έχουν μειωθεί κατά 61%, ενώ οι δαπάνες για εξοπλισμό εργαστηρίων κατά 50%. Δεδομένου ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, δεν αναβαθμίζει σε καμία περίπτωση την ποιότητά της,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Με ποιο κριτήριο μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες για τον προϋπολογισμό του Α-Τ.Ε.Ι Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2010 και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά νπροβλήματα που αναμένεται να προκύψουν;
Read more...

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, επίκειται σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εντός του νέου έτους. Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, είπε όμως ότι το σχέδιο το γνωρίζει ο Θεός που είναι παντογνώστης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που συζητούν. «Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί και με τη νέα χρονιά θα έχουμε σχέδιο λύσης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την προσδοκία το σχέδιο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο. Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου κατέθεσε προ μερικών ημερών αγωγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ενάγοντες την Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και τις Ιερές Μονές Μαχαιρά και Κύκκου. Σύντομα θα καταθέσει αγωγή και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου. Ο Μακαριώτατος είπε ότι η αγωγή αφορά καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, την παραβίαση των δικαιωμάτων άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων και ελευθεριών με την απαγόρευση πρόσβασης στους κατεχόμενους ιερούς ναούς, της ελεύθερης συνάθροισης και της συντήρησης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην αγωγή κατηγορείται η Τουρκία για δυσμενή διάκριση σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, λόγω εθνικής καταγωγής και θρησκείας. Με την αγωγή ζητείται η άρση των παραβιάσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ


Σοβαρό επεισόδιο σε βάρος αλλοδαπών σημειώθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στη διασταύρωση Κασομούλη και Ντούρμ πίσω από το ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στο Νέο Κόσμο.
Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν σε δύο καταστήματα που διατηρούν αλλοδαποί από τη Συρία τους οποίους τραυμάτισαν ενώ συνεπλάκησαν και με άλλα άτομα που βρίσκονταν εκεί. Κατά την συμπλοκή προκλήθηκαν ζημίες στα δύο καταστήματα και σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η συμπλοκή έγινε μεταξύ αλλοδαπών από την Αίγυπτο, την Συρία και το Πακιστάν οι οποίοι έχουν διαφορές μεταξύ τους.
Μετά την συμπλοκή κάποιοι από τους δράστες κατέφυγαν σε διαμέρισμα της οδού Σφιγγός όπου συγκεντρώθηκαν απέξω άλλοι από την αντίπαλη ομάδα απειλώντας να τους λιντσάρουν. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις που διέλυσαν τους συγκεντρωθέντες ενώ προσήγαγαν οκτώ άτομα εκ των οποίων έξι αλλοδαπούς και δύο Ελληνες .Οι Ελληνες είναι μαθητές και όπως ισχυρίσθηκαν έπαιζαν μπάσκετ στην γειτονιά και βρέθηκαν τυχαία στο επίκεντρο των επεισοδίων.
Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής.

Παραγωγή ηλεκτρισμού απο την ροή του αέρα δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες


Μια ομάδα ερευνητών του City College της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γιάννη Ανδρεόπουλο, αναπτύσσει μια νέα καινοτομική μέθοδο δημιουργίας ηλεκτρισμού για αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η οποία βασίζεται στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, με την χρήση κατάλληλων υλικών, που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Η καινοτομική τεχνολογία, που παρουσιάστηκε στο 62ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας στη Μινεάπολη, αφορά μικρές συσκευές επιφάνειας λίγων τετραγωνικών εκατοστών, οι οποίες τοποθετούνται στην οροφή ή στην άτρακτο ενός αεροσκάφους ή ενός αυτοκινήτου και οι οποίες καθώς δονούνται από τον αέρα, παράγουν ηλεκτρισμό. Η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αρκετή - προς το παρόν τουλάχιστον - για να αντικαταστήσει πλήρως τις μηχανές εσωτερικής καύσης, όμως επαρκεί για να τροφοδοτήσει κάποια άλλα συστήματα, π.χ. τους ηλεκτρονικούς πίνακες ελέγχου στο πιλοτήριο ή μπαταρίες ηλεκτρονικών συσκευών. "Αυτές οι συσκευές δημιουργούν τη δυνατότητα για τη συνεχή αξιοποίηση της ενέργειας από το περιβάλλον, που αλλιώς πάει χαμένη", δήλωσε ο Ανδρεόπουλος, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Η ερευνητική ομάδα του προσπαθεί να βελτιώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα της νέας τεχνολογίας, ώστε να έχει διευρυμένο πεδίο πρακτικών εφαρμογών. Ο Γιάννης Ανδρεόπουλος αποφοίτησε το 1971 από το Τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Τμήμα Αεροναυπηγικής του Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του City College of New York (CCNY).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr